Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

To je nějaká legrace, ne? Jednak se dá použít kalkulačka. Jinak postup:
Mám u násobení mocniny o stejném základu, čili se sčítají exponenty:
, teď si rozepíšu osmičku:
.
Už víš, jak to dokončit?

Vzdycky je potreba si situaci predstavit: dveste dvojek v soucinu a za nim sto dvojek v soucinu je dohromady trista dvojek v soucinu, tj.
Podobne kazdou osmicku muzu napsat jako soucin tri trojek, tj.
Po secteni je to dvakrat ten obrovsky soucin dvojek, tj.
Pokud to neni jasne, doporucuju precist prvni a druhou lekci o pocitani s mocninami.

↑ nejsem_tonda:
Tady si dovolím reagovat, nejsi_tondo,
to co si hezky rozepsal do dvojek vyplývá přímo z definice mocniny (ne tedy obecné mocniny, ale na SŠ se to většinou používá), a tak si myslím, že pokud člověk ví, co to vlastně ta mocnina je, tohle mu v rychlosti počítání asi moc nepomůže a účelnější jsou ty proklamované vzorečky, které se i SŠ dají dokázat, aby to člověk pochopil.
Pokud píšeš, že nemá cenu používat pravidla, když jim člověk nerozumí, musím s Tebou souhlasit. Podle stejné logiky ovšem nemá cenu ani počítat příklady s mocninou, když neví co to mocnina, základ, exponent jsou, protože neví, o co jde.
Takže na úrovni SŠ příkladů je základ pochopit teorii a umět jí aplikovat na výpočet jednodušších typů příkladů, aby se člověk naučil rychle a správně řešit jednoduché výpočty (třeba i bez udání předpokladů).
↑ nejsem_tonda:
Ahoj.
Tvůj výklad je po didaktické stránce velmi hodnotný. Avšak vzhledem k tomu, že jde o látku již ZŠ (pro přirozené a snad i celočíselné exponenty),
nepředpokládal jsem, že zde bude bezpodmínečně nutný, připadalo mi, že "v prvmí iteraci" postačí jen připomenout ony vzorečky ze ZŠ.