Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 09. 2012 16:13

barbora87
Reputace:   

pravuhly prumer

Dobry den mam zaadani: rovina A: 2x+3y-z-6=0 a primla p: x=1-t a y=2+2t a z=4+3t, a mam urcit parametricke vyjadreni primky q, ktera je pravuhlym prumetem primky p do roviny A. Spocitala jsem vektorovy soucin vektoru primky a roviny vysel mi (-11,5,-7) a dal nevim co s tim, zacala jsem delat rovinu z tohoto vektroru, ale pak jsem zjistila ze nevim bod. Dekuji predem za rady

• (téma jako vyřešené označil(a) barbora87)

#2 04. 09. 2012 16:53

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: pravuhly prumer

Zdravím.

Ani já nevím, co s tím vektorovým součinem , to nebyl krok správným směrem.

Každá přímka je jednoznačně určena svými dvěma různými body (dejme tomu, že $M, N$) a když je známe, snadno vyjádříme přímku parametricky,
třeba ve tvaru  $X = M + t(N-M)$.  Nejinak tomu bude i s hledanou přímkou $q$,  která je pravoúhlým průmětem přímky $p$ do roviny $A$ .
Stačí tedy:  vzít dva libovolné různé body $K, L$ přímky $p$ a nalézt jejich pravoúhlé průměty, po řadě  $M, N$,  v rovině $A$ a pak sestavit rovnici
přímky $q$ dle návodu výše.  Vektory $M-K,  N-L$  budou tedy násobky normálového vektoru té roviny, což je vektor, který lze vyčíst z její
rovnice .

Stačí takto napovědět ?

Zápatí