Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 09. 2012 10:54

marshallaw4
Reputace:   

Termodynamika?....

Existuje nějaký obor fyziky, či snad chemie, nebo vzorce, co popisují, například proč třeba PROČ H2O má teplotu tání 0 stupňů C? Prostě proč při určité teplotě má určitá molekula, atom určité skupenství?
Nějaké vzorce, podle kterých se dá teoreticky prostě vypočítat teplota tání, varu apod.

#2 03. 09. 2012 11:15

rleg
Místo: Ostrava
Škola: VŠB FMMI (10-16, Ing.)
Reputace:   46 

Re: Termodynamika?....

↑ marshallaw4:

Ahoj,
já měl vždy za to, že tohle se obecně nepočítá, nýbrž se to ověřuje experimentálně.
Ale proč má voda teplotu tání 0°C, to ti říct můžu. Je to proto, že jistý pan Carl Linné otočil teplotní stupnici, kterou nejdřív navrhl jistý pan Celsius. Ten si jako referenční body zvolil teplotu tání a varu vody za normálního tlaku.

Radim, tedy jsem.

Dobrá rada je drahá, ta moje je zdarma.

#3 03. 09. 2012 15:25

marshallaw4
Reputace:   

"EXPERIMENTÁLNĚ ověřuje". Je experimentální fyzika a teoretická. Experimentální potvrzuje teoretickou a teoretická VYSVĚTLUJE experimentální. Tak já chci vědět jestli je obor teoretické fyziky (či třeba chemie...), která vysvětluje to experimentální ověřování.

#4 06. 09. 2012 20:55

pietro
Reputace:   187 

↑ marshallaw4: Ahoj, myslím že je snahou popísať zložitejšie deje pomocou napr. lineárnej kombinácie elementárnejších úkazov. No realita je často inakšia. Zober si len taký reálny plyn a Van der Waals rovnicu. Nikdy sa úplne nekryje s reálom. Prečo? Prečo?Prečo? Keď už taká elementárna záležitosť ako guličky s nejakým objemom a nedajú sa podchytiť matematikou celkom úplne. No nezačneš pochybovať, či  použitý matem.aparát je to pravé orechové?

Zápatí