Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 08. 2012 15:19

Joker478
Reputace:   

Python

Dobrý den,
v Pythonu se příliš nevznám a potřeboval bych poradit.
Potřebuju naimportovat seril port, kvuli pouzivani Pyserial a stále mi to nejde.
po napsání příkazu: import serial (se mi vypíše tato chyba)

:Traceback (most recent call last):
  File "<pyshell#8>", line 1, in <module>
    import serial
  File "C:\Python32\lib\site-packages\serial\__init__.py", line 19, in <module>
    from serialwin32 import *
  File "C:\Python32\lib\serialwin32.py", line 53
    except Exception, msg:
                    ^
SyntaxError: invalid syntax

Už nevím v čem je chyba,  díval jsem se a serialwin32 tam mám, podle různých návodů by mi to mělo normálně naimportovat.¨
(jina se řídím podle návodu www.py.cz/PySerial)
Díky za pomoc

#2 26. 08. 2012 20:51

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

Re: Python

↑ Joker478:
Hmmm neodvážim sa povedať, kde je chyba.

Neviem ako si inštaloval balíček, ale najlepšia a najjednoduchšia cesta je:
- 1. Stiahnuť http://pypi.python.org/pypi/pyserial
- 2. Rozbaliť
- 3. Spustiť CMD
- 4. Z rozbaleného priečinku spustiť "setup.py install"

Takto by sa nemalo nič pokaziť. Takže skús ešte raz ;)

Máš nainštalovanú iba jednu verziu Pythonu(3.x.x)?
Alebo máš aj Python 2.x.x aj Python 3.x.x ?

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#3 26. 08. 2012 22:28

Joker478
Reputace:   

Dobrý den,
mám verzi python3.2.2, váš doporučený balíček jsem stáhl, rozbalil....ale když dám seup... tak mě jen problikne černé okno...toť vše... tohle se mi právě stalo i u jiných... našel jsem ale instalaci pyserial-2.5.win32  ....kterou jsem normálně nainstaloval...a ten modul serial tam je... jen nerozumím té chybě co mi naběhla...

#4 27. 08. 2012 00:11 — Editoval hradecek (27. 08. 2012 00:11)

hradecek
Web

↑ Joker478:
Skús nainštalovať verziu Pythonu 2.x.x - potom ju ľahko vyhodíš.
Osobne som mal(dávnejšie )pri použivaní 3.x, tiež nejaké problémy a tak som prešiel na 2.x

Ale pozor, aby sa ti teraz verzie nemiešali, setup.py spusti správnym interpreterom(2.x)...

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#5 27. 08. 2012 12:54

Joker478
Reputace:   

Dobrý den, tak ste měl pravdu...použil jsem starší vrzi.... a váš program a dioda bliká... jen co mě trošku mrzí, že se tu dá pouze programovat v příkazovém řádku

#6 27. 08. 2012 13:28

hradecek
Web

↑ Joker478:
Super, to som rád...
Len nerozumiem ako si myslel to, že sa "tu dá programovať len v príkazovom riadku" ?
Veď môžeš použiť IDLE, alebo svoj obľúbený editor.

Zrejme to že PC implicitne spúšťa programy s príponou *.py interpreterom verzie 3.x.x. To sa dá tiež ľahko zmeniť ;d

P.S. - vykanie nevyžadujem a dúfam, že sa neurazíš(te), ak ti(Vám) tykám.

#7 27. 08. 2012 14:05

Joker478
Reputace:   

Dobrý den,
verze 2.5 idle nemá, chtěl jsem se zeptat jestli je v pythonu něco jako visualního.
Například jako má delphi tlačítka a podobně...popřípadě jestl iby jste mi něco nedoporučil.
Poměrně dlouho dobu jsem dělal v delphi.. v pythonu sem dělal jen chvíli a už je to hodně dlouho dobu.
Jinak v pořádku tykejte :)

#8 27. 08. 2012 14:18

hradecek
Web

↑ Joker478:
Hmm to neviem,
ale len pre istotu, skús pozrieť v C:\Python25\Lib\idlelib\idle.py alebo také niečo...

Každopádne, môžeš použiť aj notepad alebo ľubovolný text-editor, a iba hotovoé programy spúsťať z CMD.

Pre Delphi+sériový port som videl už dávnejšie tutoriál builder.cz. Ale nečítal takže, či sa to hodí neviem ;)

#9 27. 08. 2012 14:37

Joker478
Reputace:   

Dobrý den,
ještě mě zajímá jedna věc... je nějaký editor ve kterém by se dal pyhon pustit kro po kroku, abych věděl co se přesně vykonává v danouc chvíli ?
Dějuji za odpověď

#10 27. 08. 2012 14:46 — Editoval hradecek (27. 08. 2012 14:49)

hradecek
Web

↑ Joker478:
Máš na mysli tvz. "debugger",napr. PDB
Aj IDLE má vstavaný debugger.(hore záložka Debug)

Ale ak hladáš niečo pestrejšie napríklad ako Visual Studio, tak ti zrejeme neporadím, každému vyhovuje niečo iné.
Tu je zoznam nejakých IDE pre python IDE

Skús pobehať po nete, a poobzerať aké sú ohlasy.

EDIT1: Na stackoverflow som našiel zaujímavú diskusiu s rovnakým obsahom.
http://stackoverflow.com/

#11 28. 08. 2012 01:50

Joker478
Reputace:   

Dobrý den, ještě mám jeden dotaz ohledně Pythonu.
Napsal sem to podle tutorialu:

age = input("napiste pocet kroku: ")
print "pocet kroku je", age, "!!!!!"

ale kdyz to ulozim .py a spustim, tak mi jen problikne cerne okno...pritom by to melo fungovat..

#12 28. 08. 2012 11:48

hradecek
Web

↑ Joker478:
Ano to by malo fungovať. Ak tomu rozumiem nie je zobrazená ani výzva pre vstup?
A čo keď to spustíš rovno z IDLE alebo z CMD. Žiadna chybová hláška alebo také niečo?

Taký detail, pri Python2, sa zvykne používať raw_input() a odporúča sa input() nepoužívať vôbec.

#13 28. 08. 2012 16:48

Joker478
Reputace:   

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat ohledně tlačítka. Nemohl by jste mi napsat nějaký jednoduchý program kde mi to napíše něco pokud je tlačítko stisklé a něco jiného když stisklé není ? ...Chci to pak dát dohromady s tím programem pro serial port, aby mi to po stisku hodilo do portu právě jeden puls...
Děkuji moc,
jinak jsem se koukal na nějaké tutoriály ...docela pěkné....ale o tlačítkách tam skoro nic není

#14 28. 08. 2012 19:24 — Editoval hradecek (28. 08. 2012 19:36)

hradecek
Web

↑ Joker478:
To už je trochu pokročilejšia tematika.
Tu sa možnosti rozchádzajú, keďže existuje viac knižníc určených pre tvorbu GUI(Graphical user interface).
Napr.: wxPython, PyQt, PyGTK...

Tu asi moc nepomôžem, keďže nemám s Pythonom + GUI veľa skúseností. Ja som trochu "blbol" s wxPython.
Koniec koncov, môžeš skúsiť aj sám ;p.

Ale zrejme hľadáš niečo jednoduchšie, tak napr. balíček Tkinter, ktorý nemusíš ani sťahovať
...resp. neviem či jednoduchšie, ale pre tvoje účely "jedno tlačítko" by to mohlo stačiť.

Toto by mohlo ísť:

Code:

import Tkinter

top = Tkinter.Tk()
top.geometry("300x100")

def zmenTitulok():
   top.title("Ahooj")   

Button = Tkinter.Button(top, text ="Zmenit titulok!", command = zmenTitulok)

Button.pack()
top.mainloop()

#15 08. 09. 2012 18:15

Joker478
Reputace:   

Dobrý den,
rozhodl jsem se, že zkusím něco trochu jiného než jsem chtěl původně.
Potřeboval bych napsat program, který by po stisknutí tlačítka odeslal na 3. pin seriového portu 8 bajtové číslo.
Napríklad 0000 0001  ....to by se mělo dít po každém stisku.
Věděl by jste jak na to?  Nebo po případě něják poradil.
Díky moc

Zápatí