Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jak rozhodnout, zda existuje nebo neexistuje?
Dosadit tam přímo nelze. Zkusím tedy převést do polárních souřadnic nebo se např. mohu zkusit přibližovat po nějaké úsečce, parabole apod.
Tak zkusím převést do polárních souřadnic:
Nejraději bych se zbavil jmenovatele, abych do něho mohl dosadit nebo nějak "vykrátit", ale nevím jak. Popoušťouchnete mě někdo, prosím?

↑ fffghj:
Zdravím,
možná bych sem nic psát neměl, protože limity funkcí dvou proměnných jsem nikdy neřešil.
Ale selským rozumem se mi zdá, že hodnota kosinu bude stále mezi 1 a -1 a ten součin před kosinem půjde k nule, takže to celé bude nula, řekl bych.
Ale radši si počkejte na komentář někoho zkušenějšího.
↑ teolog:
S limitama si nějak nevím rady. :(
Našel jsem v knížce, že existuje věta, která nám říká, co dělat se součinem limit (ale platí teda jen pro limity 1 neznámé). Jenže ta věta platí za předpokladu, že obě dvě ty funkce, které násobíme, mají limitu. Tudíž se nedá uplatnit tato úvaha, protože funkce cos(1/xy^2) nemá limitu pro x a y jdoucí k nule. Nebo tu větu chápu špatně, nebo je použita jiná?
Já souhlasím s ↑ teolog:.
sice nemá limitu, ale je celý omezený jedničkou. Protože xy^2 jde k nule, tak to celé musí jít k nule. Dá se to dokázat přímo z definice limity, s využitím toho, že xy^2 jde k nule.
↑ Oxyd:
Vůbec nanaštěstí nerozumím tomu postupu. Využíváš tedy jaké věty? Nebo jak jsi k tomu myšlenkově došel, že ten důkaz platí?
Proč mi tam stačí to, že funkce cosinus je omezená? (Bohužel vůbec neznám věty pro práci s limitama pro dvě proměnné, ale věta o limitě součinu pro jednu proměnou má v předpokladě, že musí existovat limita obou funkcí).
Nikoliv větu o součinu limit, ale větu o součinu funkce jdoucí k nule s omezenou funkcí. Pro více proměnných to funguje stejně dobře jako pro jednu.
Pokud se shodnem na tom, že
, tak se celá limita dá dokázat takhle: Je dáno
. Z toho, že
dostanu
, že
, kde
je prstencové delta-okolí počátku. No a co se na tomhle okolí děje s celou funkcí? Platí
, tedy pro libovolné
mám
, že
, tedy
.