Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chci se zeptat na jednu nesrovnalost, která mi pořád neleze do hlavy:
vrhy těles, jak je známo, jsou pohyby, které vznikají spojení volného pádu a rovnoměrně přímočarého pohybu. Ale když se podívám na takový svislý vrh vzhůru, pohyb vzhůru je rovnoměrně zpomalený (proti zrychlení g), tedy je nerovnoměrný pohyb, protože zrychlení je nenulové. Proč to tak je, nevyvrací to náhodou definici vrhů těles?
Byl bych moc rád, kdyby mi to někdo objasnil, děkuji.
↑ rumluke: Ahoj, akékolvek slovné vyjadrenie vo fyzike može byt zdrojom nejednoznačnosti. Trajektoriu šikm.vrhu dostaneš riešením r"(t)=g
kde r(t) je polohovy vektor a g je vektor obvykle g=(gx,gy)=(0,-9.81).
↑ rumluke:
Nevím jestli je vhodné označovat vrhy za spojení dvou pohybů, ačkoli je to jistě pravda. Stejně tak nevím o tom, že by existovala nějaká mezinárodně uznávaná "definice vrhů".
A když je toto řečeno, problém jsem myslím už odstranil. V podstatě ale ani při tvé definici není nikde problém. Pohyb bez gravitačního pole by opravdu byl rovnoměrný přímočarý. "Spojením" s volným pádem už rovnoměrný není - ve tvé "definici" ale není nic o tom, že by to tak být mělo.