Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Verys:
Ono by to šlo počítat i takto:
Z obrázku:

Pro délku úhlopříčky f z kosinové věty platí:
Pro délku úhlopříčky e z kosinové věty platí:
Při vědomí toho, že
a dále, že Pythagorova věta je speciální případ věty kosinové.
Stačí si uvědomit, že úhlopříčky kosočtverce jsou na sebe vždy kolmé - tím nám vypadne pravoúhlý trojúhelník, jehož přepona je dlouhá 8 cm a známe vnitřní úhel - to je klasický příklad na Pythagorovu větu :-))
↑ Chrpa:Zdravím :-) a omlouvám se , že zasahuji do úvah, ale přikláním se k tazateli dotazu, když tvrdí že obecnému vyjádření nerozumí. To
se ani nedivím, mám pocit, že toto již není učivem pro ZŠ. Možná tak ke konci školního roku , kdy žáci by již měli znát goniometrické funkce .

↑ Ivana:
Zdravím:)
Já si vlastně neuvědomil, že je tento příklad v sekci "Základní škola".
Omlouvám se i tazateli, že jsem to zbytečně zamotal.
EDIT: Ivanko Ty ve svém výpočtu, ale goniometrické fce používáš. (tím Tě nekritizuji, ale pouze upozorňuji).

V této sekci bych tedy tento příklad řešil takto:
Dle obrázku:
(využíváme faktu, že úhlopříčky půlí úhel při vrcholu kosočtverce)
Trojúhelník ABD se stranami (f,a,a) je rovnostranný trojúhelník, protože všechny úhly mají velikost 60 stupňů. Úhel při vrcholu D v trojúhelníku ABD je: 
Z toho plyne, že všechny strany tohoto trojúhelníku jsou stejně dlouhé tj i 
V pravoúhlém trojúhelníku ASB, kde S je střed kosočtverce, z Pythagorovy věty platí: (využíváme faktu, že úhlopříčky v kosočtverci se navzájem půlí a jsou na sebe kolmé)
↑ Cheop:Zdravím,
máš pravdu, já jsem si to vůbec neuvědomila. Tak tedy to tebou doplněné řešení je to pravé ořechové. Děkuji za upozornění. Ve třídě by se mi to nestalo, žáci by mně upozornili okamžitě. To je právě ten rozdíl klidu domova oproti pracovního klima ve třídě . :-)