Dobrý den,
asi budu za úplného vola, ale potřeboval bych vysvětlit tzv. Omyl hazardního hráče.
Tvrzení 1: Házíme-li standardní kostkou, pravděpodobnost nějakého čísla (řekněme šestky) je 1/6.
Tvrzení 2: Házíme-li kostkou 6000x, šestka by nám měla padnout cca 1000x s nějakou odchylkou.
Jak je tedy možné, že nepadne-li nám dlouhou dobu šestka, zůstává pravděpodobnost dalšího hodu stále 1/6? Vždyť z trvzení 2 by mělo tedy vyplývat, že s vyšším počtem neúspěšných pokusů pravděpodobnost - byť velmi pozvolna - roste?
Když jsme hráli člověče nezlob se, ještě se nám nestalo, aby 3 hráči dohráli a 4. ještě nezačal, protože nehodil jedinou šestku z cca 30 pokusů. Jak poté může být pravděpodobnost 31. hodu naprosto stejná?
Jak to mám tedy chápat?
Velice děkuji :-)

Ahoj.
Záleží na chvíli, kdy se ptáš.
Pokud se např. během hry zeptáš, jaká je pravděpodobnost, že ti během následujících 30 hodů nepadne žádná šestka, dostaneš nějaké číslo. (Konkrétně (5/6)^(30)).
Pokud se ale dostaneš do fáze, kdy se ptáš na jenom jeden určitý hod, pak je pravděpodobnost padnutí šestky stále 1/6.
Kostka totiž nemá paměť...
Snad jsem se vyjádřil srozumitelně.
↑ phate69:
Hanis to napsal jasně, mně to jen připomnělo skoro rok staré téma tady. Od tohohle příspěvku se tam chvílemi řeší tvůj problém. Kolega bohužel považoval na nutné zaplevelit to vlákno hromadami řečí o ničem, tak se to blbě čte. Ale třeba tam najdeš něco zajímavého.