ahoj, potřeboval bych zjistit jak se dá vyřešit tato hříčka http://www.geocaching.com/seek/cache_de … wp=GC3W4HK
příjmení autora
rok narození
Počet potřebných tahů k cestě z bludiště ven
Počet možností ukončení
Číslo pole z druhého tahu
Číslo pole z pátého tahu
tady máte pravidla:
Postav figurku ze hry „Člověče, nezlob se“ (jak výstižné :)) na pole, které je přesně uprostřed číslované sítě. Na středním poli je trojka. Musíš odtud skočit figurkou kterýmkoliv směrem o tři pole dál – svisle, vodorovně nebo po úhlopříčce. Dejme tomu, že si při prvním skoku zvolíš směr: vodorovně doleva. Přeneseš figurku na políčko označené jedničkou (pole, z něhož se odrážíš ke skoku, se nepočítá). Číslo, na němž teď stojíš, ti závazně určuje, o kolik polí musíš postoupit dál. Směr si však opět smíš zvolit podle vlastní úvahy. Tak skáčeš s figurkou dál a dál a hledáš políčko, které ti umožní uniknout z číselného bludiště. Jakmile se figurka zastaví na poli s číslem, které jí dovolí jediným skokem dopadnout přesně za hranici herního plánu, je z bludiště vysvobozena. Bude-li stát například před závěrečným skokem na čtyřce, musí ji dělit od hranice plánu jen tři pole – ani o jedno víc nebo míň; čtvrtým polem je v tomto případě prázdné místo za hraniční linií.
Varování předem – je to pěkně těžké bludiště. Možná stejně obtížné jako to, v němž se kdysi octl Théseus. Kdyby tvůj život závisel na tom, zda se z něho vymotáš, asi by to s tebou špatně skončilo. Ale nevěš hlavu, když tenhle oříšek nerozlouskneš dnes ani zítra, zbude ti zábava pro období největší nudy.
↑ ahoj11:
Tento úkol (bludiště) jsem kdysi rozřešil v jakémsi starém časopisu (myslím předválečném). Vzpomínám si, že jsem postupoval obráceně, od okraje, jenže výchozích možností je příliš mnoho. Domnívám se, že nebude existovat řešení jediné, na internetu jsem totiž našel řešení, které je jiné, než bylo tenkrát to moje. To je trochu podpásovka zadavatelů cache. Dobře tedy, použijeme podobnou podpásovku. Protože řešení, které jsem našel na internetu, má zcela identický herní plán (co do barvy, odření některých polí, atd.) můžeme se domnívat, že právě toto řešení použil autor cache. Na internetu autor své řešení uveřejňoval delší dobu postupně tah za tahem. Posílám adresu, na které je poslední obrazec se všemi tahy, kromě posledního. Ale ten je jasný, z pole s číslicí 4 se postupuje po diagonále, poslední skok je mimo hrací pole a jsou možné dva směry. Celkový počet tahů ze středového pole je 9. To je pravděpodobně nejkratší možná cesta řešení tohoto hlavolamu. Na internetu jsou jednotlivé tahy vyznačeny barevně a červenou šipkou je vyznačeno, kterým směrem se postupuje dál.
Přeji hodně dalších úlovků.