Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den. Máme do školy umět "rovnice s reálným parametrem" ikdyž jak jsem tak prohlížela staré sešity, nikde jsem tento problém nenašla. A proto se vás ptám, jestli by jste mi mohli poradit, jak se tato rovnice řeší? Popř. nerovnice?
Jeden z příkladů je:
Nebo :
A nebo:
mělo tam být jenom větší bez rovno, nemohla jsem najít správný symbol, snad mi to odpustíte :).
Na internetu jsem našla, jak se takové příklady počítají, ale nejspíš jsem z toho pochopila pouze to, že musím vypočítat neznámou x a pak ten parametr nějak dopočítat? Nevím si s tím rady, děkuju moc :)
To záleží na tom, co po tobě zadání chce. Asi nejobvyklejší úlohy bývají, „Vyjádřete neznámou v závislosti na parametru“ a „Diskutujte počet řešení rovnice v závislosti na parametru“.
Pro vyjádření neznámé v závislosti na parametru se nic nemění oproti rovnicím s jedním písmenkem – všechno s neznámou dáš na jednu stranu, a všechno ostatní na druhou. Jenom pozor, že hodnota parametru může být libovolná – například při násobení či dělení rovnice číslem musíš dávat pozor, abys nenásobila či nedělila nulou. Protože (není-li řečeno jinak), parametr obecně může být nula, musíš se s tím nějak vypořádat – například tak, že řešení rozdělíš na případy, kdy parametr je nula a kdy není.
Diskuse počtu řešení rovnice záleží na tom, co to je za rovnici. Oblíbené bývají kvadratické rovnice – tam počet řešení závisí na hodně diskriminantu – takže vyjádříš diskriminant (v závislosti na parametru) a pak určíš, pro které hodnoty parametru má jakou zajímavou hodnotu.
↑ Oxyd:
Dobře, takže u té první rovnice jsem se zbavila zlomků. Vynásobila jsem tedy celou rovnici 3 krát (m-3). Pak jsem roznásobovala. Poté jsem sloučila k sobě x, m a absolutní členy a dala x na jednu stranu rovnice a parametr na druhou:
Pokud počítám správně. Pak bych měla vydělit rovnici 15 a dostanu x. Jenomže co mám dělat dál? :)
↑ Lanna:
Postupově to děláš správně, ale mně vychází
– nejspíš jsi tam udělala chybu někde.
Každopádně, když už se dostaneš do tvaru
a zadání po tobě chce, abys vyjádřila x v závislosti na m, tak dál už zbývá jenom dvakrát podtrhnout tohle vyjádření a odevzdat. :)
Edit: No, ne tak úplně. Při řešení jsem tam dělil rovnici hodnotou
– aby to bylo korektní, je třeba předpokládat, že 21 - 2m ≠ 0. Případ, kdy 21 - 2m = 0 se dá vyřešit zvlášť – a to tak, že teď už známe hodnotu m (21/2), tak ji do rovnice dosadíme a řeší se to jako obyčejná rovnice (v tomhle konkrétním případě vyjde, že pro m = 21/2 nemá řešení).
↑ Lanna:
A díváme se na stejný příklad? Pro m = 2 mi vychází řešení x = -6/17. Když obě čísla dosadím do levé strany původní rovnice, tak mi vyjde 4, takže pro m = 2 řešení existuje.
↑ Oxyd:
Aha, omlouvám se, to byl výsledek jiného příkladu. Každopádně já si chybu opravila, vyšlo mi to stejně, ale ve výsledkách je jiný jmenovatel..místo 2m je tam jedno m, tak nevím, jestli je to nějaká chybka. Ikdyž nevím, kde by se tam vzala.
Zajímavé, taky nevím, kde by se to tam vzalo. Dalo by se samozřejmě napsat
, ale nepřijde mi to zrovna jako hezčí tvar. (A navíc to asi ani není to, co myslíš.)
↑ Oxyd:
Dobře, dejme tomu, že je to správný výsledek popř. že oni mají ve výsledkách chybu. Musím pak ještě zjistit, kolik je ten parametr? Pokud ano, jak na to příjdu ? Já bych řekla, že nějakým dosazováním, ale nevím co s čím.
Parametr je parametr, ne neznámá. Jediné, co je třeba, je říct, pro které hodnoty parametru platí která řešení. Takže tady bych odpověděl nějak jako „Pro hodnoty m různé od 3 a 21/2 jsou řešení tvaru
, pro m = 21/2 rovnice nemá řešení. (A pro m = 3 je v zadání nula ve jmenovateli, takže úloha vůbec nemá smysl).“ Víc skutečně dělat není třeba (a ani nemá moc smysl nějak „určovat parametr“).
Tady jsme vlastně řešili nekonečně mnoho rovnic najednou – pro každou možnou hodnotu m jednu rovnici. Například když si za parametr zvolím m = 4, tak je to rovnice 5x - 2 - (2/3)x = 4 – podle toho, co jsme spočítali, můžeme rovnou říct, že její řešení je (12 × 4 - 30) / (21 - 2 × 4) = 18/3.
Například si představ, že máš zadání, „Určete poloměr kružnice, jejíž obvod je a) 10 cm, b) 20 cm, c) 30 cm“. Můžeš samozřejmě sestavit tři rovnice, a) 10 = 2pi r, b) 20 = 2pi r, c) 30 = 2pi r, a každou z nich zvlášť vyřešit. Nebo to můžeš vzít tak, že r je neznámá a o je parametr a vyřešit obecně parametrickou rovnici o = 2pi r. Dostaneš řešení tvaru r = o / (2pi). Pak každé zadání můžeš vyřešit už jenom tak, že dosadíš do tohohle.