Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den potřebovala bych poradit ohledně momnetu síly. V e škole jsem počítali primitivní příklad a já ho bohužel nepochopila a nechápu další těžší příklady. Příklad zní mam tyč dlouhou jeden metr. Na jednom konci tyče půssobí síla 20N a na druhém konci působí síla 30N. Síly mají stejný směr.
Výsledná síla je 50N ale nevím jak má najít působiště sil . Pamatuji si něco o převráceném poměru , ale nevím jak to udělat. Děkuji zaa pomoc

↑ barca33:
Početně platí
kde d1 a d2 jsou vzdálenosti od středu otáčení a které hledáme a
kde l je délka tyče
a vyřešíš soustavu

Dosadíš do vzorca sily, ktoré máš dané a vyjde ti nejaký pomer... v tomto pomere máš rozdeliť tyč.

↑ barca33:
Však jsem ti to napsal. Znáš F1,F2,l a musíš řešit soustavu dvou rovnic o dvou neznámých ( neznámé jsou d1 a d2)
↑ marnes:
↑ Blackflower:
ano to chápu tak poměr je 100cm/50N= 2
a tím pádem 2*20=40cm a 2*30=60cm. Pochopila jsme to správně ?

↑ Blackflower:
děkuji moc za vysvětlení opravdu mi to hodně pomohla ještě jednou díky moc

Za málo, aj nabudúce (ak budem vedieť) ;)
↑ Blackflower:
tak to sem velmi ráda . Jestli teda můžu ještě poprosit s opět primitivním příkladem. Najděte velikost a působiště výslednice dvou rovnoběžných sil o velikostech 40 a 60 N. Jejich vzdálenost působišt je 2m. Síly jsou za a) stejného směru , b) opačného směru. Velikost sil dám dohromady , ale mohl byste mi nasapt postup jak spočítám ta působiště ? potřebuji to zítra na seminář a postup bych velmi ocenila.

↑ barca33:
a) už máš ode mne popsané a lze použít opět i poměr
b) u této situace doporučuji obrázek
První rovnice je stejná - vždy
U druhé rovnice vycházíme z obrázku a také znalostí o této situaci. Jestli máš tedy obrázek, tak působiště výsledné síly je vždy blíže síle větší. Označím ji F1 a rameno d1, menší sílu F2 a rameno d2. No a z obrázku je vidět že
No a opět dosadíme a řešíme soustavu