Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 11. 2008 16:57

evik
Místo: Ostrava
Reputace:   

Druhá derivace implicitně zadané funkce

Vypočítejte y'' funkce y=f(x) , která je zadaná implicitně :

$x^2 + xy + y^3 = 3 \nl$

požívám vzorec $ y'=-{{F'x} \over {F'y} }$ kde F'x je derivace výrazu $x^2 + xy + y^3 - 3 = 0 $podle x atd.
První derivace mi vychází takto
$y' = - {{2x+y} \over {3y^2+x} }$
Teď ale nevím co dál. Jak to derivovat podruhé?
Děkuju za radu...

#2 16. 11. 2008 18:16 — Editoval BrozekP (16. 11. 2008 18:18)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Druhá derivace implicitně zadané funkce

Ono je to jasné, pokud víš, jak se vlastně získal ten vzorec na první derivaci. Jak značíš $F(x,y)=x^2+xy+y^3-3$. Máme křivku jejíž body splňují rovnici:

$F(x,y)=0$

Pokud se budeme dívat na y jako funkci x, takovou, že (x,y) splňují F(x,y)=0, pak můžeme psát

$F(x,y(x))\equiv 0$

Toto zderivujeme podle x.

$\frac{\textrm{d} F(x,y(x))}{\textrm{d} x}=0\nl \frac{\partial F(x,y(x))}{\partial x}\frac{\textrm{d} x}{\textrm{d} x}+\frac{\partial F(x,y(x))}{\partial y}\frac{\textrm{d} y(x)}{\textrm{d} x}=0\nl \frac{\partial F(x,y(x))}{\partial x}+\frac{\partial F(x,y(x))}{\partial y}y'(x)=0\nl y'(x)=-\frac{\frac{\partial F(x,y(x))}{\partial x}}{\frac{\partial F(x,y(x))}{\partial y}} $

My ale můžeme takto rovnou postupovat u rovnice $x^2+xy+y^3=3$, zderivujeme ji podle x, přičemž y bereme jako funkci x.

$2x+y+xy'+3y^2y'=0$

Nyní ale nevyjádříme y', ale ještě jednou ji zderivujeme podle x.

$2+y'+y'+xy''+3(2yy'^2+y^2y'')=0$

Teď vyjádříme y'' a za y' dosadíme co už jsi spočítala.

#3 17. 11. 2008 22:34

evik
Místo: Ostrava
Reputace:   

Re: Druhá derivace implicitně zadané funkce

↑ BrozekP:
Ahoj, moc ti děkuju za snahu mi to tak pěkně vysvětlit, ale jaksi mi to furt nezapaluje...
nechápu jak zderivujeme $x^2+xy+y^3=3$ podle x, přičemž y bereme jako funkci x ??? Proč z toho vzniklo $2x+y+xy'+3y^2y'=0$ ?
Mohl bys mi to prosím ještě nějak víc rozepsat?

Zápatí