Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Proč tato limita neexistuje?
Nabízí se převod do polárních souřadnic. Došel k tomuto tvaru:
Ale nějak z něho neumím vyvodit to, že ta limita neexistuje. Jinými slovy nevím, jakým způsobem mám vykrátit tu proměnnou
, aby bylo vidět, že výsledek limity závisí na cestě, z jaké se k tomuto bodu blížíme.
↑ jelena:
No :)
Udělal jsem toto:
Pak bych mohl nahradit např.
za 
Jenže pořád to nevidím a nevím, co dál s tím. Ta myšlenka je taková, že se snažím vykrátit to
ze jmenovatele? (Tím ta limita v bodě bude záviset na cestě, odkud se k tomu bodu budu blížit, tedy nebude existovat.)
Zkoušel jsem se koukat na identity zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Goniometrick%C3%A1_funkce ale nic z toho se mi nejeví, že by tam nějak ihned mělo pasovat a vykrátit to
.
EDIT: Zapomněl jsem před to napsat 
↑ fffghj:
jmenovatel bych neroznásobovala jelikož limita pro
bude 2.
Jinak úpravu povedu na první pozoruhodnou limitu.
Ve Tvém případě máš vyčlenit limitu pro
,
↑ Bati:
také pozdrav a děkuji, teď nejsem si jistá, zda fakt nevyžaduje trošku úpravu (jelikož přecházíme k argumentu (x/2))? Ale je to určitě rychlejší úprava, než ta moje.
Já jen... tázaný se ptal, proč limita neexistuje... Když převádíme souřadnice z kartézských na polární, vidíme v tom následující věc...
- vzdálenost od bodu
- úhel, pod kterým se k bodu přibližujeme
Aby existovala limita u funkce více proměnných, musí existovat limita v jakémkoliv směru - tj. NESMÍ BÝT ZÁVISLÁ NA
<- toto je důležité. :)
Ta limita, která je zde zadána, se dá upravit následovně:
Oba dva prvky ze součinu mají smysl, a tak můžeme provést roztržení limity (věta o aritmetice limit funkcí jedné reálné proměnné):
Tento výsledek je závislý na
, teda limita není stejná ze všech směrů. To znamená, že původní limita s bodem
nemůže existovat.
↑ found:
:-)
ptal se "tazatel", ne "tázaný" a také na toto: "Jinými slovy nevím, jakým způsobem mám vykrátit tu proměnnou
, aby bylo vidět, že výsledek limity závisí na cestě, z jaké se k tomuto bodu blížíme".
Vážně - děkuji za podrobné doplnění a zdravím v tématu a nejen :-)
↑ Bati:
Však ano, já jen pro jistotu, že tu na to od něj nebyla reakce :)
↑ jelena:
Jejks... ano, ptal se tazatel. :D Nicméně také zdravím, dlouho jsem tu nebyl :)
A jak jsem psal Batimu, jen jsem se tak díval, že právě tazatel se tu delší dobu neozval, a tak jsem si řekl, že možná nevidí, proč je ten postup, který jste mu radili, správný. Jeden z vámi razených postupů jsem použil, jen jsem se na něm pokusil vysvětlit, oč jde. :)
Stránky: 1