Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám problém s úlohou v petákové na strane 97 uloha 73: Nakraslete plášť na lampičku, které má tvar rotačního komolého kužele. Poloměry podstav jsou 30 cm a 15 cm. Délka strany komolého kužele je 25 cm.
Ten plášť by měl utvořit výseč mezikruží - "takové céčko", ze zadaných hodnot jsem vypočítal Obsah pláště:

dále jsem našel vzorec pro výseč mezikruží
potřebuju vypočítat alfu abych to mohl nakreslit, jenže nemám r1 mezikruží ani r2 mezikruží, jediné co mám je, že šířka mezikruží je 25cm, takže dále mám: 
takhle by mělo vypadat to mezikruží kde mi zas chybí jedna hodnota... 
můžu dosadit do vzorce pro výseč mezikruží ale po dosazení dostanu jednu rovnici se 2 neznámými, další vzorce jsem v tabulkách nenašel a fakt nevim. ve výsledcích je napsáno, že r1 je 50cm r2 25cm a alfa 216 ale nevim jak se k tomu dostali.

Načrtni si obrázek. My vlastně potřebujeme zjistit, jaké rozměry by měl kužel, ze kterého je ten komolý vytvořený.
Vytvořím pomyslný řez komolým kuželem. To je rovnoramenný lichoběžník a vytvořím z něj jen půlku spojnicí středů.
Takže nyní mám lichoběžník pravoúhlý s body S1 - střed dolní, S2 střed horní postavy a pak krajní body A v dolní postavě a B v horní. Na spojnici S1S2 leží vrchol V, který tam doplním.
Vzniknou dva trojúhelníky S1VA a S2VB. Ty jsou podobné a z podobnosti zjistíš že VA=50 cm a VB 25 cm