Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Narazil jsem na vzorec
- to jest vzorec pro součet druhých mocnin přirozených čísel. Jenže já bych na něj rád přišel pomocí kombinačních čísel, přesněji řečeno s pomocí tohoto vzorce:
Nejspíš bych ho měl použít pro r=2, ne? Ale nejde mi to.
A kde se vzal tento vzorec? Upravil jsem si ho a samozrejme funguje, ale jak jsi na nej prisel nebo z ceho jsi ho odvodil?
Muselo by se to nejak dokazat. Relativne dobre funguje uplna indukce. Ta nam vsak asi naopak nedava odpoved na to, jak se na ten vzorec prislo. V tom pripade musime pouzit nejake jine prostredky. Tady je paleta metod velice siroka. Od elementarnich pristupu prostredky realne analyzy az po integraci v komplexni rovine.
Saturday napsal(a):
A kde se vzal tento vzorec? Upravil jsem si ho a samozrejme funguje, ale jak jsi na nej prisel nebo z ceho jsi ho odvodil?
Pokud myslíš vzorec
tak ten asi bude někde v literatuře. Ale dá se na to přijít tak, že si podle definice kombinačního čísla uvědomíme, že
roste kvadraticky, pak už stačí jen přidat vhodný korekční člen, který z toho udělá k^2 (aspoň tak bych to dělal já).
Vzorec
bude asi taky někde v literatuře, nicméně dá se na něj snadno přijít předpokladem, že to bude polynom 3. stupně (samozřejmě jsou možné i jiné metody - např. derivace, myslím že jsem to tu už jednou někde řešili).
Je mozne ten vzorec dokazat pomoci souctu konecne geometricke rady. Dokonce je mozne dokazat jeste obecnejsi tvrzeni, nez je diskutovany vzorec, totiz sumand muze byt ve tvaru
, kde
je libovolne komplexni cislo.
Stránky: 1