Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 09. 2012 12:25

počtář98
Místo: České Budějovice
Pozice: Student
Reputace:   

rozložení výrazů na součin

Dobrý den chci se zeptat, zda mužu tento příklad $4*(x-y)-x+y$ rozložit na toto $ 4*(x-y)-x+y= 3*(x-y)$
a bohužel nevím jak rozložit toto $6x+y-4z*(6x+y)$ napadlo mě pouze takto,ale nevím zda to je dobře $6x+y-4z*(6x+y)=-4z*(6x+y)^{2}$

Předen děkuji za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) počtář98)

#2 15. 09. 2012 12:46

nejsem_tonda

Reputace:   54 

Re: rozložení výrazů na součin

Prvni je spravne. Druha spravne neni. Doporucuju chapat vyrazy jako jakesi "objekty". Napriklad kdyz si predstavim $6x+y$ jako jeden "velky objekt", pak je
$6x+y - 4z(6x+y) = (\textrm{velky objekt}) - 4z(\textrm{velky objekt})$
Jinymi slovy od jednoho "velkeho objektu" odecitam 4z "velkych objektu", takze je to totez jako
$(1 - 4z)(\textrm{velky objekt}) = (1-4z)(6x+y)$

Ve skole se tomu rika vytykani, ale ja jsem jako student tomu slovu nikdy moc nerozumnel :)

Znate videa a ucebnici?

#3 15. 09. 2012 13:03

počtář98
Místo: České Budějovice
Pozice: Student
Reputace:   

Re: rozložení výrazů na součin

↑ nejsem_tonda:

Moc dík tento postup mě bohužel nenapadl, myslel jsme si,že ten druhý bude špatně, protože by výsledek nevycházel stejně jako před rozložením. Potvrdil si mi, že pokud výraz rozložím tak musí  být výsledek stejný jako když bych ho nerozložil. Moc dík

Zápatí