Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

zdravím, potrebovala bych pomoc s několika příklady,co nám učitelka dala na opakování. Já tomu vůbec nerozumím, pomůže mi nekdo?Prosím:)
1/n! - 1/(n-1)! - 1/(n-2)!
výsledek je 1-n2/n!
(n+1)!/(n-2)! - 4 *(n+1)!/(n-1)! +9 N!/(n-1)!
výsledek je n3 -4n2 + 4n

Skús si vždy všetky faktoriály rozpísať pomocou toho, ktorý má "najnižší koeficient", čiže napríklad v prvom prípade sa dá n! napísať ako súčin n.(n-1).(n-2)!. Potom upravíš zlomky na spoločného menovateľa a malo by sa ti to tam nejako vykrátiť.

jsem asi hrozne otravná, ale mne to proste nevychází:(

Nie si otravná... ono je to dosť pracné a človek si musí dávať pozor, aby sa nepomýlil, ale malo by to fungovať. Čo konkrétne ti nevychádza?

↑ Blackflower:
no já si udelam společnýho jmenovatele, n!
potom si opísu prvního čitatele, potom na místo druhýho čitatele dam (n) a místo třetího dam (n-1),pak mi z toho vyjde nejakej debilní diskriminant a ten si vypočtu a mám to blbě, nevyjde mi stejnej výsledek:(

Spoločný menovateľ je n!, to máš správne. Správne máš aj prvé dva čitatele, tretí však bude n(n+1), pretože v pôvodnom 3. zlomku bol menovateľ (n-2)!, čiže ho musíš vynásobiť n(n-1), aby si dostala n!.

A čo sa týka druhého príkladu, tam vôbec nemusíš riešiť spoločný menovateľ. Stačí ošetriť všetky zlomky zvlášť.

↑ Blackflower:
s tím druhým si nevím rady:(

Tak ti sem dám tie rozpísané faktoriály (už bez zadania):
Už tam je jasnejšie to krátenie?

↑ Blackflower:
celý zlomek je vždy vynásoben 4 a 9, ono to bylo napsáno neprehledne, ode mne

↑ ivaberánková:
už mi to vyslo, jsi skvělá, díky:)