Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dejmě si ilustrační příklad: V dílně je bruska o příkonu 1,2kW, vrtačka 800W a páječka 400W. Je možné zapojit všechny spotřebiče současně, je-li při napětí 230V maximální dovolený proud 10,4A?
Odpověď zní ano. Předpokládám, že se zapojí paralelně, tedy 
A o co mi jde? Že vlastně každé zařízení si jakoby řekne o určitý proud podle toho, jaký má příkon. Přece o tom, jaký proud bude procházet v jednotlivých větvích, rozhoduje odpor - podle Ohmova zákona. Takže aby si vrtačka vzala těch 800W, tak by musela mít odpor
ale jakmile do sítě zapojim ještě třeba žárovku, tak tak proud procházející vrtačkou se zmenší a tím pádem nedodáme vrtačce takový příkon, který by potřebovala.
No, zajímalo by mě, jak je tedy toto ošetřeno. Nejspíš jsem úplně vedle, protože vim, že ať do sítě už zapojíme cokoli, vždycky si to prostě vezme ten "svuj příkon".
Že vlastně každé zařízení si jakoby řekne o určitý proud podle toho, jaký má příkon.
to ne, "řekne" si o takový proud, jaký má odpor. Zařízení má nějaký odpor a je zkonstruované tak, aby při síťovém napětí dávalo nějaký výkon. Ale to co je konstantní (více méně - samozřejmě je tam nějaká závislost na teplotě) je ODPOR.
A odpor spolu se síťovým napětím určuje proud. A pokud připojíš více spotřebičů a v součtu přešvihneš maximální proud, tak ti vypadne jistič a nebudeš mít žádný výkon.
ale jakmile do sítě zapojim ještě třeba žárovku, tak tak proud procházející vrtačkou se zmenší
to právě ne. Každý spotřebič si bude brát ten "správný" proud - dokud nepřekročíš maximální hodnotu. A pak to vypadne.