Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=49551
http://preview.tinyurl.com/9twcm5o
Sice jsme to už řešili (1.) ale když jsem podle návodu (2.) zkoušel nějakou vzorovou úlohu, tak jsem si udělal rovnici (y+3) = 5 * (x+3) a vůbec nevím, proč je tam jiná.
Podle čeho se to určuje, kde co má být? Mě přišlo logické násobit věk otce, když jeho věk se zvyšuje (je to zmíněno v zadání, věk syna se samzřejmě taky zvyšuje) a nevím proč násobí věk syna.
Co určuje co kam dát?
Zdravím,
↑ Fredy.00: věta: "bude pětkrát starší než syn" přece znamená, že musíme pěti násobyt výraz vyjadřující věk syna, aby jsme mohli napsat, že se oba výrazy sobě rovnají, když ten otcův je pětkrát větší. Prostě před každý z výrazů na obou stranách rovnice píšeš takové koeficienty, tak aby byly stejné (tady buď pětkou násobíš věk syna a jedničkou věk otce, nebo pětinou věk otce a jedničkou věk syna...).
Možná by pomohlo si jen tak vyřešit takové ty klasiky na dvě naznámé: úlohy o pohybu, zvířatech se 4 a 2 nohami, věku rodinných příslušníků...
↑ Fredy.00:
Zdravím,
rovnice jsme řešili v minulém roce - např. v tématu. Vybav si, prosím metodu sčítací a dosazovací. nejvíce budeš potřebovat sčítací metodu (odkazy jsou zde nebo tam).
Zatím si potřebuješ vybavit metodu řešení soustavy rovnic (slohová úloha je pouze vodítko, kde se to používá).
Tedy zkus nejdřív vyřešit soustavu rovnic typu:
V prvním kroku uprav rovnice tak, abys napravo měl 0.
OT: a nepřeskakuj, prosím, z tématu do tématu, kdo to má sledovat, co řešíš a kde problém :-)
↑ jelena:
Ano :)
No, já to řešil, ale je to takle:
-1 +3t = s
7 -5t = -5 +3s
-1 +3t -s = 0
7 -5t +5 -3s = 0
Ale co dál? Tady si nejsem jist, tak jsem zkusil odstranit "s":
-1 +3t -s = 0 / :(-1)
7 -5t +5 -3s = 0 / :3
1-3t+s=0
4-5/3t-s=0
Ale co s tím dále?
↑ Fredy.00:
resp. teď jsem si uvědomil že mohu odstranit s, ale to nic nemění na tom, že nevím jak pokračovat.
1-3t=0
4-5/3t=0
EDIT: mám to celé přenásobit trojikou?
-1 +3t -s = 0
7 -5t +5 -3s = 0
toto dobře, ještě upravím:
-1 +3t -s = 0 (násobím (-3)) abych vynulovala s)
12 -5t -3s = 0
--------------------
3 -9t +3s = 0
12 -5t -3s = 0
---------------- sčítám řádky:
15-14t=0
a vyjádřím t=...
-------------------------------------
potom výsledek t dosadím do jedné z rovnic a najdu s=...
Počítáme něco trochu jiného, než máš v přímkách, ale na procvičení to je jedno.

↑ Fredy.00:
převedu výraz s t na druhou stranu rovnice a dostanu:
a teď toho vyjádřím t

↑ Fredy.00:
Tvému dotazu nerozumím.
Pamatuj si toto:
Pokud cokoliv v rovnici převádíš na druhou stranu rovnice změní se znaménko.
Máš-li rovnici:
a chceš z toho vyjádřit b
Převedu -3b na druhou stranu rovnice - na té druhé straně rovnice už z toho bude + 3b tedy:
Druhá zásada je : pokud na jedné straně rovnice něco násobím pak p¨ři převodu na druhou stranu tím budu dělit tedy:
tady jsem na jedné straně trojkou násobil a tak při převodu té trojky na druhou stranu jí budu dělit.
PS: Doufám, že jsem to napsal srozumitelně.
↑ Fredy.00:
ano, je to tak.
Jinak všechno si můžeš zkontrolovat pomocí strojů.Všechno v pořádku?
Dořeš tedy svou úlohu na přímky.