Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.
Jak určit součinitel smykového tření výpočty, popř. až experimenty? Nemyslím tím nic takového, že si ten součinitel vyjádřím ze vzorce pro třecí sílu, to ne. Existuje nějaký jiný vzorec? Potřebovala bych totiž určit součinitel smykového tření mezi listem papíru a stolem, nejspíš klasickým dřevěným.
Děkuj.
Součinitel smykového tření se určuje experimentálně, musíš použít Google nebo matematicko-fyzikální tabulky, nebo udělat experiment.
Pro dvojici tvrdý papír - dřevo je součinitel smykového tření
(link).
Super, mockrát děkuji.
A co myslíte, jestliže by šlo o měkký papír, tak by se ten součinitel smykového tření zmenšil, nebo zvětšil? Na kolik byste to odhadl?
A co myslíte, jestliže by šlo o měkký papír, tak by se ten součinitel smykového tření zmenšil, nebo zvětšil? Na kolik byste to odhadl?
Tykej mi...
Nevím, jestli by se zmenšil. Záleželo by to na hrubosti povrchu toho papíru. Neumím to odhadnout, sorry. Možná ti poradí někdo jiný.
taky řešitel FYKOSU?
To je FYKOS? To je proti pravidlům fóra, ne?
KennyMcCormick napsal(a):
taky řešitel FYKOSU?
To je FYKOS? To je proti pravidlům fóra, ne?
No, ve fykosu je příklad: Odhadněte, jak velkou rychlostí musí foukat vítr, aby odnesl papír na stole. To mě jen tak napadlo, že by to šlo počítat i přes tření, ale ono to spíš bude jinak...
Také zdravím všechny řešitele FYKOSu,
sice to asi proti pravidlům je, ale zřejmě to ani moc nevadí, protože ono to, jak psal↑ houbar: bude opravdu jinak.. Už jste si zkoušeli fouknout do papíru? Sune se po stole?
Přeji pěkný (s papírem) večer všem.
Proti pravidlům? No, tak to se omlouvám, ale myslela jsem, že je zakázané se zde ptát na plné znění příkladu. Já se zde chtěla poradit jen o tomhle, jen o tom, co jsem nemohla najít.
Jestliže to vadí, tisíckrát se omlouvám, už se to nebude opakovat.