Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny,
kyseliny jsem teda celkem pochopil. Dnes jsme začali nové tema: Soli. Tak to je úžasné.... Ale ještě jednou jsem chtěl připonenout tu kyselinu difosforečnou. Já bych se už rovnou dostal do faze takové: Nám taky paní profesorka říkala, že se v tomto případě může vše pokrátit...tedy . Ale jelikož chceme aby ta dvojka u fosforu zustala, tak musíme přídávat vodíky, až postupně vznikne toto: což se pak nedá krátit. Je tato metoda využitelná?
Jelikož pokud budu dělat kys. trifosforečnou tak: pak bych zkusil u vodíku jedničku -> . Nic se krátit nedá, levá a pravá strana jsou sudá čísla (+ opačná). Zdalo by se, že je vše v pořádku, ale není. Správně má být prostě . Takže nevím.... jak tady...
↑ Vladislav97:
Mám dojem, že jsem se dostal do obrazu a mám návrh - zkus na začátek dát tolik vodíků, kolik máš těch centrálních atomů. čili začneš přímo . Tím ti vyjde 9 kyslíků, pokrátilo by se to, takže pokračuješ a přidáváš 2 vodíky a 1 kyslík.
↑ Vladislav97:
Zdravím,
zdá se mi to přitažené za uši, ale pokud dle metody paní učitelky začnu s 1 vodíkem pro každé P (což musím, jelikož P je liché oxidační číslo), potom mám , po vykrácení , pokud přidám na 3 vodíky, tak jsem tam, kde jsem byla před krácením, tak postupuji na 5 vodíku.
Zda se to dá domyslet i do nějakého vyjádření spojeného se strukturou "monomeru", to teď nevím.
↑ jelena: A proč jsem původně nemohl nechat 1 vodík u toho vzorce, a muse rovnou přejít na tři?
↑ Vladislav97:
protože každý atom P bude mít alepoň jednu skupinu -OH, čili bude mít alespoň 1 vodík.
P.S (Takže se nikdy nemůže stát, že by kyselina měla mín vodíku, než každý jednotlivý centrální prvek např - poue příklad, ne že by toto nějak vycházelo s výpočtem )
Takže mám například takze automaticky musim přejít na (pripadne pridávam...) ?
↑ Vladislav97:
pokud centrální prvek má liché oxidační číslo, tak ke každému prvku "přidám" hned ze začátku jeden vodík. Pokud sudé - tak 2 vodíky ke každému. Zkus vzorec pro kyselinu disiřičitou :-)
↑ rleg:
dvojhlasně jsme pochopili metodu paní učitelky :-) Až budu mít více času, zkusím se podívat po nějaké staré učebnice z Východu, jak se to vysvětlovalo - ale mně se nejvíce vybavuji strukturní vzorce, mám dojem, že to bylo dříve, než názvosloví. Navíc východní názvosloví není tak lingvisticky krásné a zdařilé, jako české.
Dobře, sice mi není jasné, proč se u kys. trifosforečné hned přidalo 3 vodíky....ale prozatím zkusim ten vzorec:
- takto?
Kys. trifosforečná: když jsem se koukál na centrální prvek, tak tam bylo liché ox. číslo, tak jsem k vodíku přidal pouze 1 vodík....
↑ Vladislav97:
Ju, přesně takto.
↑ jelena: Ona ta metoda možná nakonec bude rychlejší než malování obrázků. Co si pamatuju, tak na zkoušce z chemie jsem měl taky okno a nebyl jsem schopný nic nakreslit :o)
↑ Vladislav97:
Jsou tam 3 centrální atomy, tedy přidáš 3 vodíky a ne pouze jeden
Já se nějak zamotal...kdy se mám řídit podle pravidla sud ox. cislo - 2 a lichý ox. cislo - 1. a kdy se mám řídit podle toho, že zápisu počet vodíku jako je u centrálního prvku. Jelikož u tě kys. trifosforecne jsem zapsal 1 vodík, jelikož jsem se řídil podle toho pravidla: lichý, sudý. No, a byste rovnou zapsali 3 vodíky, což mě trochu zmatlo..,
↑ rleg:
nevím, musela bych tomu věřit, zatím jsem nenašla odůvodnění.
Co si pamatuju, tak na zkoušce z chemie jsem měl taky okno a nebyl jsem schopný nic nakreslit :o)
ani výhled z okna?
↑ Vladislav97:
Nejlépe to vysvětli autorka metody - tedy vaše paní učitelka.
U "lichých" centrálních atomů bych přidala hned na úvod po jednom vodíku ke každému hlavnímu atomu. Potom po krácení navyšuji počty vodíků. U "sudých" centrálních atomů bych přidala 2 vodíky pro každý centrál a po vykrácení bych přidávala kyslíky.
↑ Vladislav97:
na začátek dej tolik vodíků, kolik je centrálních atomů a dál se můžeš řídit podle toho svého pravidla "sudá nebo lichá" :o)
Já moc nerozumím, pokud se mám řídit podle centrálních atomu nebo podle ox. cisla centrálního prvku...
↑ jelena: Mohli byste mi prosím k tomu textu uvést příklady v praxi, pokud mozno? Možna mi to pak docvakne :)
↑ Vladislav97:
abych řekla pravdu, tak se mi to nelibí. Používáme metodu, která neodráží (tedy alespoň u mne) ani představu o struktuře sloučenin, ani o vzniku. A nevíme, zda to platí, nebo to je jen pomůcka pro pár vzorců. Zatím mi to fungovalo pro vzorce tipu dichromová a trichromová kyselina (pro sudé oxidační číslo). Pro liché už jsme zde příklady měli.
Ale takové polopatické pomůcky, které bych neuměla seriózně podložit - to bych nerada. Ať to, prosím, upřesní paní učitelka, na čem je založena metoda. Jinak něco bližšího pro polykyseliny, odkud můžeš čerpat i vzorce (Inorganic Polymers, P. B. Saxena).
↑ jelena: Mohl bych prosím ještě jednou poprosit o vysvětlení, proc u té kys. trifosforecne se přidává hned 3 vodíky, a nezačíná se podle ox. cisla V (centrální prvek) - (liché) jedničkou u toho vodíku?
↑ Vladislav97:
To byl jen můj nápad, který měl odrážet předpoklad, že každý atom fosforu bude "vlastnit" alespoň jednu skupinu -OH. Dneska jsem ale v poznámkách narazil na kyselinu dihydrogentetraboritou , která tento můj předpoklad rozmetala na prach. Takže jsem opět na začátku a mohu s klasikem pouze prohlásit: Vím, že nic nevím.
↑ rleg: Aha, takže to jinak než z obrázku nejde zkontrolovat tento vzorec jestli jse správně? (kys. trifosforečná) (Je špatně)
↑ Vladislav97: vypadá to, že bez obrázku ne.
↑ rleg: Ok, děkuji moc za pomoc. Jsem vděčný! Možná, že ještě jelena bude mit nějaký názor na to...
↑ Vladislav97:
já mám názor, že si nebudeme vytvářet postupy, u kterých neumíme zdůvodnit podstatu. Proto se budeme držet doporučení kolegy (viz odkaz) o odštěpení vody při vytváření polykyselin. Tedy vezmeme molekul základní kyseliny a odštěpíme molekul H2O.
Nebude to odporovat ani představě o struktuře (obrázku), ani zdůvodnění. Jen si musíme pamatovat, že kyselina fosforečná je trihydrogenfosforečná :-)
Můžeš si založit anketu, ať odhlasujeme návrhy.
↑ jelena: Děkuji, myslím že na ten vlak nenasednu, ale prostě si je zapamatuju (takové ty moc nejasné vzorce) :). Děkuji všem za pomoc!
↑ Vladislav97:
myslím, že 3(H_3PO_4)-2(H_2O)=H_5P_3O_10 bys zvládl :-)