Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chtěj jsem se zeptat na tři vzorce:
1) Selenid vápenatý (CaSe)
2)Tellurid thalný (Tl2 Te)
1) Postupuju takto: Koncovka natý (II) a bezkyslíkatá kyselina soli má ox. číslo -I. Pak jen křížové pravidlo a:
ALE TO PODLE VÝSLEDKU NENÍ SPRÁVNÉ.
2) Postupuju takto: Koncovka ný (I) a bezkyslikatá sul, tedy (-I). Pak by to vypadalo
Ale to taky není správné.
Prosim o pomoc...kde je chyba. Na každém jinem webu je ten selenid vápenatý takový CaSe. Ten tellurid jsem na jiném webu nenašel jako výsledek...
↑ Vladislav97:
Ahoj :o)
problém je v tom, že Selen i Tellur v těchto případech budou mít oxidační číslo -II.
↑ rleg: To jsou výjimky? Jelikož vim, že Cl, Br, I, S mají vždy (-I) až na Sulfid... Takže mají ostatní prvky kromě těchto, -II?
↑ Vladislav97:
řekl bych, že tohle bude záležet na umístění prvku v periodické soustavě prvků.
Uhlík a křemík mají -IV, dusík a fosfor mají -III
Používám tuhle tabulku , jsou tam i oxidační čísla
↑ rleg: Aha, a co když je tam několik ox. čísel?
↑ Vladislav97:
Nevím kolik toho víš o elektronovém obalu atomu a valenčních elektronech, takže to řeknu zjednodušeně. Jaké oxidační číslo tam bude, to záleží na tom, kolik elektronů atom může "ukrást" jinému, či si od jiného "ukrást" nechá.
prvky skupin 1-7.A mohou mít v nejvyšší vrstvě 8 elektronů. Například halogeny jich tam mají 7, proto mohou "ukrást" max. 1 a tím dosáhnout oxidačního čísla -I. Kyslík a Síra tam mají elektronů 6, čili mohou "ukrást" jen 2 elektrony, proto mohou mít oxidační číslo -II. No a kdo komu vezme elektron, to určuje elektronegativita prvků.
↑ rleg: No, já myslel, že v té tabulce je někdy nad prvkem víc ox. čísel. Takže třeba nevím jaký vybrat...
↑ Vladislav97:
No říkám, to záleží na situaci co s čím to reaguje.
↑ rleg: Aha. Tak děkuji moc!