Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, nedokazu vypocitat tento priklad:
(vyraz
ma byt to celé odmocnina)
má to byt vypocitane znalostmi 1. rocniku střední skoly, a tuším že by se dala pouzit eukleidova věta jako
a potom 
A a B mohou být libovolná kladná čísla.
↑ pyroun:
Zdravím,
opravila jsem zápis odmocniny (je to v pořádku?) Nechceš spíš sestrojit úsečku délky
? Planimetrie - konstrukce algebraického výrazu?
Odkud je úloha? Děkuji.
↑ jelena:děkuji za opravu, takhle to chci resit, vzorecek nam dal nas ucitel matiky na Waldorfskem Lyceu v Praze, jako extra ukol, kterym si muzeme zlepsit prospech, ale podezrivam ho ze nam to dal jen proto aby jsme se podivaly na matiku a ze ho nikdo ze tridy vypocitat nedokaze
↑ pyroun:
vy jste dívčí škola?
Pokud v názvu tématu máš výpočet úsečky, tak Tvá úvaha v prvním příspěvku povede k výsledku. Zvolím libovolné úsečky délek a, b a sestrojím pravoúhlý trojúhelník (odvěsny a, b) potom přepona je délky
. Pokračuji dle Tvého návrhu
(opravila jsem 2. mocninu nad C (chyběla). Tedy máme
a skutečně
, což je využití Eukleid. věty o výšce (
.
Podaří se dokončit? Děkuji.
↑ pyroun:
tak jsem jen označila délku úsečky, kterou sestrojujeme (u Tebe je označeno "strana"). Ale teď, když se dívám pozorně - v zadání máš
Pokud je toto zadání dobře, že nalevo je jen "strana", ne "strana"^2, potom ještě musíme použit úsečku jednotkové délky a čtvrtou geometrickou úměrnou - tak:
.
Nejsme divci skola
:-) potom nepiš, že jste se podívalY (a také ne "aby jsme", ale "abychom").

↑ pyroun:
Zkusím trochu jinak
rozepíšu (upravím) takto
kde 
Potom začnu stejně jako Jelena a pomocí Pythagorovy věty a konstrukce pravoúhlého trojúhelníku s odvěsnami a,b sestrojím přeponu délky c.
mohu přepsat třeba na
a použít konstrukce pomocí čtvrté geometrické úměrné
Takze je spravne i postup: 1.Narýsuji si přímky a o délce 4cm(to jsem si dosadil za a) a přímku b o délce 4 cm(to jsem si zvolil za b) které jsou na sebe kolmé.
2. spojením těchto přímek do tvaru pravouhleho trojuhelniku přímkou c (odvesnou), nám vznikne přímka c o délce 5.656 cm což je odmocnina z 

↑ pyroun:
Samozřejmě bude záležet na kantorovi a také na tom, jestli jste se to náhodou opravdu neučili a už si tyto informace nepamatuješ. Druhá možnost je, že jste se to opravdu neučili, a pak odměna odpovídá zadání. Hodně zdaru.
↑ Cheop:
Zdravím,
to se bohužel nepodaří - při konstrukcích úsečku
volíme libovolně (přesně - jednotkovou délku volíme libovolně), tedy mohu mít i číslo iracionální, proto touto cestou, jak navrhuješ, násobek nesestrojím. Proto je čtvrtá geometrická úměrná.
↑ marnes:
mám rada působení v tématech, co trčí bez reakce i několik hodin (děkuji Tychi za podnět k zadání), ve kterém se dokopávám formulace zadání a když se konečně dokopu (i k geometrické úměrně), tak 8 minut nato "zkusí někdo jinak", ale úplně stejně :-)
Osobně si myslím, že pan učitel chtěl Eukleidovu větu, jen nějak se nepodařilo zadání.
pyroun napsal(a):
me by stacilo vysvetlit ucitelovy,
Česky je: mně a učitelovi.
Zdraví největší můra tohoto fóra (a nejen :-)
↑ marnes:
:-) nejde mi ani o rychlost, ani o potřebu smazání - jen jsem prosila tak. Ale je to jen a jen má soukromá prosba.
Také hezký víkend (jdu uvažovat, co to je).

Mám na vás velkou prosbu - pokud se v tématu sejde více příspěvků na jeden dotaz (bez mezireakce autora dotazu), přidejte prosím (i do EDITu), pokud nepoužíjete Náhled, - proč jste další příspěvek napsali.
Pro autora dotazu není přehledné, proč je více příspěvků a který je dobře. Pro vašeho kolegu s předchozím příspěvkem je nejasné, proč je příspěvek doplněn a co předchozí autor napsal špatně.
Je to prosím reálné a akceptovatelné?
Děkuji vám. Jelena
četl jsem teď poprvé:-) bohužel nečtu všechny příspěvky. Budu se tedy dále touto prosbou řídit.
Hezký víkend je i když prší a musí se pracovat:-)

↑ jelena:
No já přehlédl, že čísla a, b mají být libovolná a ne celá
V tom případě máš "můro" pravdu.
Ahoj
PS: Ale v tom případě si mohu zvolit čísla a, b jako čísla celá a pan učitel nemůže nic říci
a konstrukci uznat.
Edit
Na sraz určitě přijedu i s bratrem. Dnes jdeme sbírat brambory a tam to domluvíme.
Co se týče jídla je mi to celkem jedno.
↑ Cheop:
ne-ne :-) Je rozdíl sestrojit úsečku délky
nebo sestrojit úsečku délky
(to sestrojit nejde, jelikož toto je obsah čtverce o stráně a). Proto umíme sestrojit jen
nebo
(dělíme jednotkovou úsečkou, abychom měli jednotky délky, ne obsahu).
Toto mi poslal můj bratr z plánovací porady. Zdar ve sběru brambor přeji a pana bratra zdravím. Zbytek zpráv zaznamenávám - mám dojem, že ještě jedno OT v tématu a nechám se dobrovolně poslat přepisovat manuály, až úplně zmůrovatím (za můru děkuji, potěšilo :-).
↑ marnes:
tak to fakt moc nečteš - "prší/sněží" je ideál a pracovat se chce :-)
Ještě pozdrav a definitivní konec všech OT.