Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím,
dnes sme riešili na cviku príklad, ktorý som veľmi nepochopila, a keďže som svoje papiere požičala spolužiačke, bohužiaľ nemám presné zadanie. Príklad vyzeral asi takto :
Máme zadané tri vektory v
- napríklad
. Úlohou je zostrojiť rovnicu roviny, ktorú vektory "generujú". Spomínalo sa tam niečo také, že si treba vytvoriť rovnice priamok, ktoré sa v rovine nachádzajú.
Keďže som z toho totálny jeleň, budem vďačná za akúkoľvek pomoc.
ahoj, ax+by+cz+d=0
a dosadiš tri koncove body vektorov,
máš 3 rovnice o 4 nezn (a,b,c,d). a jednu nezn. si s citom zvolíš napr. =1
alebo vektorovy sucin dvoch vektorov v rovine (pri spoločnom počiat. bode v rovine) ti dá normálový vektor, čo sú vlastne (a,b,c)

Je mi to jasnejšie. Ešte sa chcem spýtať, napríklad keď si zvolím d=1 a potom d=2, ako sa to prejaví?
↑ Blackflower: ax+by+cz+d=0 *predelíme* d
dostaneme
(a/d)*x+(b/d)*y+(c/d)*z +1=0
alebo *predelíme* a
dostaneme
1*x+(b/a)*y+(c/a)*z +d/a=0
atd.
A teda štvorica koef. (a,b,c,d) ktorými je jednoznačne určená rovina može byt opticky iná... Rovnicu roviny si možeš násobit čím chceš okrem nuly a je to stále tá istá rovina.
Další možností je použití afinního obalu. hledanou rovinu označím W.
Lineární obal vektorů značím
, afinní
.
Potom platí![kopírovat do textarea $W\equiv [x,y,z]_{\alpha }$](/mathtex/8e/8e24b72e9bbd98b14010f559d3cfe8c5.gif)
(Zapsání roviny pomocí tvaru vektor + podprostor)
Což je v podstatě parametrické vyjádření roviny. Poté můžeš eliminací parametrů přejít k neparametrické rovnici.

Ešte sa nad tým musím zamyslieť, vďaka všetkým za rady :)
Stránky: 1