Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěl bych poprosit o kontrolu: (Uhličitan Vápenatý)
Popřípadně, kde mám chybu. Děkuji!
↑ Vladislav97:
V zásadě ano, akorát to chce ještě vykrátit - . Je to stejné, jako když se krátí u oxidu vápenatého. Taky se nepíše
, nýbrž jen CaO.
↑ rleg: A je to možné. Já myslel, že to není možé, protože se atomy nacházejí na různých místech...hm?
↑ Vladislav97:
pokud jsi došel na , tak už máš neutrální molekulu - tak? Tedy není třeba dorovnávat dvojky do kříže (a nebude nutné ani krátit).
↑ jelena: Takže, když budu mít vždy na obou stranách stejné ox. číslo (plus, minus). Tak nemusim ani používat křížové pravidlo?
↑ Vladislav97:
když budeš mít stejnou velikost náboju kationtu a aniontu (jen opačné znaménko), tedy Ca(2+) a (CO3)(2-). Pojem "oxidační číslo se vztahuje k prvku. Ještě se podívej, kdy se používá pro označení číslice římská a kde ne.
Křížové pravidlo používáš, ale koeficienty jsou 1, tedy tak:
↑ jelena: Aha, o tom jsem vůbec nic nevěděl, že se používají i tato číslení v horním indexu...
↑ Vladislav97:
myslím, že tady je dobře vysvětleno i včetně všech drobností k označování (v příspěvku 6 jsem měla přehozeny čísla a znaménka, už opraveno).
V odkazu je dobře projít názvosloví kapitolu po kapitole, nic nevynechat, dá se i vygenerovat test.
↑ jelena: Děkuji, mám ještě jednu otázku...ale tu dám do nového tématu.