Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
rád bych dostal vysvětlení klasické úlohy z logiky, protože mi narozdíl od jiných nejde na rozum její řešení.
Poctivci vždy mluví pravdu, podvodníci vždy lžou. Cizinec potká dva takovéto lidi. Zeptá se jich zda je mezi nimi poctivec. Jeden z nich odpoví a cizinec zná správnou odpověd na svou otázku. Kdo je ten který odpověděl a kdo ten druhý ?
Když dostal cizinec správnou odpověd zákonitě musel být ten, kdo odpověděl poctivec, druhého nemůžeme určit, protože v otázce byla vlastně logická spojka nebo.
Správná odpověd je ovšem, že první je lhář a druhý poctivec. Mohl by mi to někdo osvětlit ?

↑ unga:
Ahoj, moje úvaha:
Cizinec se zeptal, zda je mezi nimi poctivec. Jeden z nich odpověděl, že ne.
Ten, co odpověděl, nemohl být poctivec (jinak by odpověděl ano), takže musel být podvodník. Podvodníci lžou, tudíž ve skutečnosti správná odpověď je ano. Z toho plyne, že druhý ve dvojici musí být poctivec.
↑ Aquabellla:
To by bylo v souladu s řešením, jenže to odporuje tomu, že se dozvěděl správnou odpověd na svou otázku, a taky nejsou nijak eliminovány možnosti, kdy jeden odpoví že ano, a pak je všechno v pořádku.

↑ unga:
Když odpoví že ano, tak:
1) dotyčný je poctivec, ale druhá osoba se nedá určit konkrétně (může být jak poctivec, tak podvodník)
2) oba dva jsou podvodníci.
Takže při této odpovědi není odpověď jednoznačná. Jelikož cizinec věděl hned správnou odpověď, musela se stát možnost, kterou jsem popsala v minulém příspěvku.