Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 09. 2012 14:59 — Editoval aspk94 (24. 09. 2012 15:02)

aspk94
Reputace:   

Linearni rovnice (pravidla)

Mám otázečku.

Viděl jsem příklad kde byly dvě závorky na jedné straně (vedle sebe,ne že jedna byla v té druhé) a bylo tam aji vyšvetlování jak to počítat (http://www.matweb.cz/upravy-rovnic /násobení složitějšími výrazy). Pokud vím tak se prvně násobí to první číslo z první závorky (nebo neznámá) s prvním číslem,neznámou z druhé závorky a pak s tím druhým číslem,které je opět v druhé závorce. Nakonec se bude násobit s tím druhým číslem,neznámou které je v té první závorce a vynásobí se to nejprve s tím prvním číslem,neznámou z druhé závory a pak s tím druhým číslem,neznámou z druhé závorky.

Pokud jste mě pochopili jak to myslím tak chci vědět zda je to správně. Ptám se protože jsem viděl příklad kde byli dvě závorky,v každé byla neznámá a normální číslo př

(x + 2) (2x + 5) a prvně to X násobili s tím 2x čímž dostali 2x na druhou. což ale nechápu.

Vždyt X krat X je přece nic ne ?  Prosim o vysvetleni

Omlouvám se za tyhle ,,hloupé,, otázky,ale raději být blbcem na pět minut než jim být na celý život :)

Edit: jaj ted mi vlastne doslo ze x krat x je X na druhou jenze kdyz nasobim 2x neznamou X tak to prece nemuze byt 2x na druhou  to by muselo byt 2x krat 2x ne ?

• (téma jako vyřešené označil(a) zdenek1)

#2 24. 09. 2012 15:32

nejsem_tonda

Reputace:   54 

Re: Linearni rovnice (pravidla)

Ahoj,
ja myslim, ze vsechno popisujes spravne. Mam pocit, ze jedine nedorozumeni je v tom, co znamena zapis
$2x^2$
Tim se mysli
$2x\cdot x$,
tedy presne to, co vznikne, kdyz vynasobime $x$ s $2x$.

Nebo je tam jeste nedorozumeni?

Znate videa a ucebnici?

#3 24. 09. 2012 15:45

aspk94
Reputace:   

Re: Linearni rovnice (pravidla)

diky muzete lock

Zápatí