Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám otázečku.
Viděl jsem příklad kde byly dvě závorky na jedné straně (vedle sebe,ne že jedna byla v té druhé) a bylo tam aji vyšvetlování jak to počítat (http://www.matweb.cz/upravy-rovnic /násobení složitějšími výrazy). Pokud vím tak se prvně násobí to první číslo z první závorky (nebo neznámá) s prvním číslem,neznámou z druhé závorky a pak s tím druhým číslem,které je opět v druhé závorce. Nakonec se bude násobit s tím druhým číslem,neznámou které je v té první závorce a vynásobí se to nejprve s tím prvním číslem,neznámou z druhé závory a pak s tím druhým číslem,neznámou z druhé závorky.
Pokud jste mě pochopili jak to myslím tak chci vědět zda je to správně. Ptám se protože jsem viděl příklad kde byli dvě závorky,v každé byla neznámá a normální číslo př
(x + 2) (2x + 5) a prvně to X násobili s tím 2x čímž dostali 2x na druhou. což ale nechápu.
Vždyt X krat X je přece nic ne ? Prosim o vysvetleni
Omlouvám se za tyhle ,,hloupé,, otázky,ale raději být blbcem na pět minut než jim být na celý život :)
Edit: jaj ted mi vlastne doslo ze x krat x je X na druhou jenze kdyz nasobim 2x neznamou X tak to prece nemuze byt 2x na druhou to by muselo byt 2x krat 2x ne ?

Ahoj,
ja myslim, ze vsechno popisujes spravne. Mam pocit, ze jedine nedorozumeni je v tom, co znamena zapis
Tim se mysli
,
tedy presne to, co vznikne, kdyz vynasobime
s
.
Nebo je tam jeste nedorozumeni?