Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Vladislav97:
Zhruba. Pokaždé, když vidíš THIO, jeden z kyslíků bude nahrazen sírou. Vždycky. Pokud vidíš DITHIO, budou nahrazeny dva kyslíky dvěma atomy síry.
High level:
Každá skupina má svoje vlastní předpony, kteé se u ní používají.
↑ houbar: Jo, a ta procedura se spíš využívá u Síry, že ano? Myslim tím, kdyby např. bylo thio + chlor + nějaká koncovka : Taky tady by to neplatilo, jelikož tu není síra, tedy tu nic nemusim zaměnovat...Chápu správně?
Nebo to nechápu správně...
↑ Vladislav97:
Trošku jsem ztratila přehled v tématu. K dotazu o "nahrazování" (zjednodušeně řečeno) - chemicky - nahrazením jednoho prvku ve sloučenině "chemicky obdobným" prvkem dosahujeme zvýraznění určitých vlastností sloučeniny, spojených s výskytem takového prvku.
To se odrazí v názvosloví - bude zachována základní kostra a struktura názvu, ale název bude jednoznačně odrážet takové nahrazení.
Ve větší míře a snad i více systematicky propracováno v organické chemii - k tomu se dostaneš, ještě přejit přes komplexní sloučeniny :-) Teď je důležité, aby jsi si vybudoval jasný systém "vzorec-název" a naopak. Pokud jsi již zvládl "mojeskola", můžeš pokračovat i zde (na str. 24 jsou příklady nahrazení, na které se dotazuješ).
Vladislav97 napsal(a):
Nebo to nechápu správně..
to se dá spíš posoudit na konkrétním příkladu, ale zatím bych doporučovala pořádně zvládnout to, co požaduje vaše škola. Zdar přeji :-)
↑ jelena: Děkuji. S čím jsem s jist, tak že mám jasno v tématu, jak se z názvu píše vzorec ve všech případech. Naopak, to ještě úplně ne.