Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 09. 2012 21:41

Dubak1
Zelenáč
Škola: ZČU FAV
Pozice: Student
Reputace:   

Implikace

Zdravím, chápu dobře implikaci tak, že jestliže výrok A je nepravdivý, tak výrok B je pravdivý?

Př.: Jestliže jsem čínský bůh srandy, pak mé jméno je Jaroslav.

Děkuji a omlouvám se za nejspíše triviální dotaz.

• (téma jako vyřešené označil(a) Dubak1)

#2 25. 09. 2012 21:46

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Reputace:   31 

Re: Implikace

Ne.

Když máme výrok „A → B“, tak tenhle výrok je pravdivý, když buď A je nepravdivý výrok, nebo A i B jsou pravdivé.

Tvůj příklad je pravdivý výrok. Je jedno, jak se jmenuješ (neboli je jedno, jestli výrok „mé jméno je Jaroslav“ je pravdivý či nikoliv), protože předpoklad implikace („jsem čínský bůh srandy“) je nepravdivý.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#3 25. 09. 2012 21:46

chipák
Reputace:   

↑ Dubak1:

Ten dotaz není položen úplně správně, ale myslím, že vím co chceš říct.

Pokud máš implikaci $A\Rightarrow B$ a výrok $A$ je nepravdivý, potom bez ohledu na to, jestli je $B$ pravda nebo nepravda je celá implikace pravdivá. Viz, pravdivostní tabulka implikace, kterých jsou na netu stovky.

#4 25. 09. 2012 21:54 — Editoval Dubak1 (25. 09. 2012 21:54)

Dubak1
Zelenáč
Reputace:   

↑ chipák:

Tak jsem to myslel, ale ne moc přesně uvedl. :-) děkuji

Pak nějak nevím jak na jednu věc, a sice:

př.: Dokažte, že výrok V je pravdivý

V:(A$\Rightarrow $B) $\Leftrightarrow $ $(\overline{A\wedge \overline{B}})$

vyřeště přímo, nepřímo a sporem

#5 25. 09. 2012 21:58

Oxyd

Jedna možnost by byla udělat si pravdivostní tabulku toho výroku v závislosti na prvovýrocích A, B. Ale trošku mě mate, že to máš vyřešit „… nepřímo a sporem“. Já vždycky „nepřímý důkaz“ a „důkaz sporem“ považoval za synonymní výrazy.

Máš nějaké řešené příklady podobného rázu, ze kterých by bylo jasnější, co se po tobě chce?

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.

#6 25. 09. 2012 22:01

Dubak1
Zelenáč
Reputace:   

Tak pokud by jsi byl ochotný mi poradit jak na to s tím sporem? Profesor nám to ukazoval na jednom příkladu přes tu pravdivostní tabulku, ale nějak sem se v tom ztratil, takže nevím jak to dělal...

#7 25. 09. 2012 22:19

Oxyd

Pravdivostní tabulka se udělá tak, že si vypíšeš všechny možné kombinace pravdivostí těch prvovýroků A, B a pak postupně vyrábíš pravdivosti složitějších složených výroků v závislosti na těch pravdivostech.

Když začnu..
$\begin{matrix}
A & B & A \implies B & \overline{B} & A \land \overline{B} \\
0 & 0 & 1 & 1 & 0 \\
0 & 1 & 1 & 0 & 0 \\
1 & 0 & 0 & 1 & 1 \\
1 & 1 & 1 & 0 & 0
\end{matrix}$
Např. ve druhé řádce třetího sloupečku (sloupeček $A \implies B$) je 1, protože v té řádce je A nepravda (0), B je pravda (1), takže $A \implies B$ je také pravda. Podobně v posledním sloupečku je 0, protože A je nepravda, $\overline{B}$ je pravda (což vím z předposledního sloupečku).

A tak dál, stačí přidávat sloupečky pro složitější výroky, až se nakonec dobereš výroku, který máš dokázat – když budou ve sloupci pro ten koncový výrok samé jedničky, tak jsi dokázal, že je pravdivý (protože platí za libovolného ohodnocení prvovýroků A, B).

Co se sporu týče, předpokládej, že ten výrok není pravda. To se může stát jedině tak, že pro některé ohodnocení prvovýroků je $A \implies B$ pravda a $(\overline{A\wedge \overline{B}})$ nepravda, nebo že $A \implies B$ je nepravda, ale $(\overline{A\wedge \overline{B}})$ je pravda.

Tím se to rozpadlo na dva případy. Když se budu zabývat třeba tím druhým, tak předpokládám, že $A \implies B$ je nepravda, což může být jedině, když A je pravda a B je nepravda, z čehož už bys měl být schopný odvodit, že $(\overline{A\wedge \overline{B}})$ musí být také nepravda (když A je pravda, B nepravda), což je spor s tím, že má být pravda (aby neplatila ta ekvivalence). Podobně rozebereš i ten první případ.

#8 25. 09. 2012 22:46

Dubak1
Zelenáč
Reputace:   

Zasekl jsem se u toho jak se to rozpadne na 2 příklady : $(A\Rightarrow B)$ a $(\overline{A\wedge \overline{B })}$, a jestli bys prosím mohl naznačit jak se doplňují ty složitější výroky do té tabulky abych dostal tedy samé jednotky v tom sloupci posledním?

#9 25. 09. 2012 22:53 — Editoval Oxyd (25. 09. 2012 22:56)

Oxyd

Ekvivalence $A \iff B$ je pravdivá, když buď A i B jsou oba pravdivé výroky nebo A i B jsou oba nepravdivé výroky. Protože to dokazujeme sporem, tak předpokládáme, že ta ekvivalence ze zadání pravdivá není – tím vzniknou ty dva případy, které je třeba vyšetřit.

Další sloupeček v tabulce může být $(\overline{A\wedge \overline{B })}$ – postupně ten sloupeček vyplňuješ po řádcích – v každém řádku se podíváš, jakou hodnotu má výrok $A\wedge \overline{B}$ a zneguješ ho. Takže vlastně jenom přehodíš hodnoty z pátého sloupečku. Nakonec tam doplníš už celý výrok $(A \implies B) \iff \overline{\left(A \wedge  \overline{B}\right)}$ – zase půjdeš po řádcích a v každém se podíváš, jestli má v tom řádku výrok $A \implies B$ (který už tam je) stejnou hodnotu jako výrok $\overline{A \wedge \overline{B}}$ (který tam teď už také je, protože jsi ho před chvílí doplnil). Když mají stejnou hodnotu, tak ekvivalence je v tomhle ohodnocení pravdivá, takže do toho řádku dáš jedničku, jinak tam dáš nulu.

#10 25. 09. 2012 23:15

Dubak1
Zelenáč
Reputace:   

takže ve sloupci $(\overline{A\wedge \overline{B}})$ budou pod sebou $1  1  0  1$ tudíž se dostáváme k těm jednotkám, už je mi to jasné. Děkuji za objasnění, jsem tvým dlužníkem.

Zápatí