Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, byl by prosím někdo tak hodný a pomohl mi s příkladem? nejspíš někde dělám pořád chybu.. :)
Vypočítejte hmotnost KMnO4 potřebnou pro přípravu 1 litru roztoku o koncentraci 1 mol/l, kdy M= 158,04 g/mol.
- to jsem snad ještě zvládla, vyšlo mi že m = 158,04g .)
příklad ale pokračuje: Vypočítejte objemy potřebné pro přípravu roztoků o následujících koncentracích: 0,05; 0,8 mol/l (celkový objem je vždy 5ml) ze zásobního roztoku o koncentraci 1 mol/l..
Snad bude stačit, když mi někdo jen naznačí postup.. :)
Zdravím,
máš 1M roztok, potřebuješ připravit V=5ml roztoku o koncentraci c=0,05 (mol/litr). Můžeš využit vzorec:
, pomocí kterého stanovíš potřebné látkové množství pro přípravu nového roztoku. Dosazením
do vzorce pro původní (zásobní) roztok (o konc. 1 mol/l)
vypočteš potřebný objem zásobního roztoku.
Zkus si potom odvodit vzorec pro ředění roztoků o známé molární koncentraci. Ať se podaří.
Zdravím,
tenhle příklad je taky takový praktický - manganistan draselný není standartní látka - po přesném navážení nezískám v praxi roztok o přesné koncentraci. Ta se pak stanoví zpětně titrací HOOCCOOH. Ale to je totálně off-topic.
K tématu: myslím, že by se tyto příklady daly řešit křížovým pravidlem, tím si ale opravdu nejsem jist. V každém případě je tu směšovací rovnice: 
Ta počítá s tím, že zanedbáme objemovou kontrakci, což se většinou dělá.
Ale to je totálně off-topic.
no ani ne, ale na dlouhou debatu :-)
myslím, že by se tyto příklady daly řešit křížovým pravidlem, tím si ale opravdu nejsem jist. V každém případě je tu směšovací rovnice
což pro případ 2 roztoků totéž.
Zde se podaří odvodit vzorec pro ředění roztoku vodou (což je také praktické ↑ příspěvek 2:).
Nabídku doučování jsem přidala do zvýrazněného tématu. Co je GyPCE - tuším, co je KPCE? Děkuji.
Zdravím.
jelena napsal(a):
Co je GyPCE - tuším, co je KPCE? Děkuji.
[/color]
Zdravím, to víš, dal jsem se na konzervatoř...
Zdravím.
Stránky: 1