Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den omlouvam ze rusim v sobotu, ale profesor nam zadal priklady na doma a ja se svym fyzikalnim talentem :) zase nemuzu prijit vubec na to jak by to mnelo byt. Proto doufam opet ve vasi skvelou podporu ktera mne dostane ke spravnemu vysledku.
Takze samotne priklady:
1.
Cívkou sériově spojenou s kondenzátorem prochází proud 0,3 A. Na kondenzátoru bylo naměřeno napětí 330 V, na cívce 30 V. Určete kapacitanci kondenzátoru a indukčnost cívky, jestliže celkové napětí v obvodu je 300 V při frekvenci 50 Hz. Ohmický odpor cívky je 6,5
2.
Určete fázový posuv proudu a napětí v primární cívce transformátoru, je-li účinnost transformátoru 0,9, primární napětí 220 V, sekundární napětí 8 V, primární proud 3 mA, sekundární proud 46 mA a frekvence 50 Hz.
3.
Jaký proud odebírá z elektrické sítě jednofázový elektromotor, který při napětí 220 V a účiníku 0,8 pracuje s výkonem 6 kW, jestliže jeho účinnost je 82 %?
Predem moc dekuji za jakoukoliv podporu z rad vas kterych jste na fyziku ponekud nadanejsi.
Moc dekuji za radu Ivano uz nekolikrat ste mne vytahla z brindy :) Jinak jak tak na to koukam okem fyzikalniho laika tak ten treti priklad mi dava smysl. A tem prvni zkusim trosku zadumat jak to tam funguje, abych vedel ten system. Jinak netusite nahodou nekdo jak by mohl byt ten druhy uz sem nad tim dumal ale opet jsem se stratil. Předem diky za dotlaceni ke spravnemu konci
↑ sazec:Zdravím , já si nad tím druhým příkladem taky lámu hlavu :-(
pořád nevím , proč je zadaná účinnost, kdyžby měl být zadán účiník . Je dobře zadání ?
Jinak u cívky platí, že napětí předbíhá proud o
. To je ten fázový posun, ale tady nevím jak na to .
Druhý příklad jsem nastudovala tady :
http://ondy.crolink.cz/skola/elektrotec … rmator.doc
↑ sazec:Zdravím :-)
Ještě bych se vrátila k 1. příkladu :
Odpor
nejde algebraicky sečíst s induktancí
. Obě tyto veličiny jsou fázově posunuty o 90°.
Impedanci Z vypočteme podle vzorce :
.
Po dosazení vychází :
.
Pak
.
Původně jsem vypočítala 340mH, rozdíl není velký, je jen potřeba si uvědomit, že v RLC obvodech se nedá odpor jednoduše s induktancí sečíst, právě pro ten fázový rozdíl 90°.