Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pratele, mam velmi zvlastni dotaz:
Lze v LaTeXu nejakym zpusobem vysazet obycejnou mezeru (takovou, ktera se do textu pise stiskem klavesy mezerik), aniz bych musel mezernik pouzit? Mam totiz online skript, ktery renderuje LaTeX, problem je v tom, ze tento se mu posila jako parametr v adrese URL, kde nemohou byt mezery. Nahrazeni mezery klasickym kodem %20 bohuzel nefunguje (nechapu, na co autori mysleli, kdyz to programovali).
V souvislosti s tim, nevi nekdo o nejakem jinem skriptu, ktery bezi jako webova sluzba a renderuje LaTeX, ale nikoliv jenom formule ale primo celou stranku i s textem do PNG s pruhlednym pozadim?
Ja vim, je to drsny pozadvek, ale takovou sluzbu jsem nasel, az na to, ze tam nejdou ty blbe mezery.
↑ Lishaak:
napada me latex previewer http://www.tlhiv.org/LaTeXpreviewer/ , napsat si vlastni sktript anebo pouzit dve mensi mezery a\;\;b anebo a\enspace{}b
vklada nejakou horizontalni mezeru, jejiz velikost zavisi na velikosti fontu. Nejsu ted u pocitace s TeXem tak to nemuzu rict presne, ale mel jsem za to, ze moc nezalezi jestli se to od te mezery vlozene mezernikem trosku nelisi. Taky se da vlozit explicitni kern, ale tam by bylo potreba osetrit, ze se ta mezera neni ve vertikalnim modu.
Mimochodem, mezery maji i dalsi vlastnost, a to tu, ze ukoncuji prikazy a ty mezery za prikazy se ignoruji.
Moje pokusy naznacuji, ze tahle mezera asi neumoznuje radkovy zlom. Nic, asi se na to cele vykaslu a pokusim se nejak domluvit primo s autory toho skriptu, jestli by se jim nechtelo tam pridat radecek navic
\enspace\penalty0
anebo naopak
\penalty0\enspace
ted si nejsu jisty