Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 09. 2012 15:34

Hrysak
Zelenáč
Reputace:   

Je nekonečno racionální číslo?

Ahoj, nemohu se vypořádat s otázkou kamaráda, zda nekonečno patří či nikoliv do oboru racionálních čísel Q. Jelikož mě nenapadá jak to zapsat ve zlomku, myslím si že patří do reálných čísel. Pletu se?

#2 29. 09. 2012 16:00

Miky4
Místo: Ostrava!!!
Reputace:   30 

Re: Je nekonečno racionální číslo?

↑ Hrysak:
Ahoj, pleteš, nekonečno nepatří mezi reálná čísla.

#3 29. 09. 2012 16:05

Hrysak
Zelenáč
Reputace:   

↑ Miky4: Takže patří kam?

#4 29. 09. 2012 16:18

Geronimo
Místo: Bruntál/Brno
Škola: PřF+ESF MUNI
Pozice: student
Reputace:   20 

Nekonecno neni cislo, je to jen symbol. Nedavno se neco kolem nekonecna resilo tady.

„Jestliže neumíš – naučíme, jestliže nemůžeš – pomůžeme ti, jestliže nechceš – nepotřebujeme tě.“ —Jan Werich

#5 29. 09. 2012 16:34

vanok
Reputace:   742 

Ako pise kolega ↑ Geronimo:
Nekonecno nie je ani prirodzene , ani rationalne, ani irationalne ... cislo
To je koncept ktory pouzivave na vyjadrenie niektorych vlasnosti cisiel, ale to neznamena ze je to cislo. 
Poznamka: su teorie v ktorych sa pracuje napr. z nekonecnymy kardinalnymy cislamy
Ako tu
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kardináln%C3%AD_č%C3%ADslo
Ale v tento teorii,  slovo nekonecno nie je  pojem o ktorom vysie pises.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#6 29. 09. 2012 16:36

Hrysak
Zelenáč
Reputace:   

↑ vanok: Dekuju vam obema! :-)

#7 29. 09. 2012 21:18 — Editoval peter_2+2 (29. 09. 2012 21:42)

peter_2+2
Reputace:   

↑ Hrysak:
nekonečno by mělo vzniknout neustálým přidáváním jedničky k nule 0 +1 +1 +1 +1... teda alespoň to jsem otom četl já, konkrétní počet u něj nejspíš tedy vyjádřit nejde, leda by jsi se zastavil u některého konkrétního počtu, ale to by pak už nebylo nekonečno.

Číslo je ve skutečnosti počet jednotek. Třeba tři znamená 1+1+1, tedy jakési tři něčeho a to něco je jednotka.

Dřív se ani jednotka nepovažovala za číslo, sým způsobem vlastně 1 není počet ale zase někdo by řekl že je, to už nechám plavat.

Tady vidíš, že mezi tím co je číslo, tedy nějaký počet jednotek a tím co je nekonečno je jakýsi rozdíl a proto kdosi rozhodl, že nekonečno nebude číslo.

Euclid pak definoval číslo jako (v en verzi) multitude composed of units.

#8 29. 09. 2012 22:23

Miky4
Místo: Ostrava!!!
Reputace:   30 

↑ peter_2+2:
Zdravím, tazatel se ptal zda nekonečno patří mezi racionální čísla, tak nechápu, proč mu tady popisuješ čísla přirozená. Zdaleka ne všechna racionální čísla se vejdou do tvé definice (protože nejsou přirozená).

#9 30. 09. 2012 13:01 — Editoval peter_2+2 (30. 09. 2012 14:53)

peter_2+2
Reputace:   

↑ Miky4:
Ahoj.
Pokud se tě tazatel bude ptát, zda hruška patří mezi stromy, taky mu hádám nebudeš vykládat o stromech.

Ale máš pravdu, že tu je jakýsi problém.

Když napíši 3/2 tak ty zde vidíš jedno číslo nebo dvě čísla? A tak to celé je číslo nebo co je zde číslo?

A pokud napíši 2^1/2  tak je zde jedno číslo nebo jsou zde tři čísla?

A když napíši 3/1 tak jsou zde dvě čísla nebo jedno?

A tak teda co je to vlastně číslo.

#10 30. 09. 2012 13:37 — Editoval vanok (30. 09. 2012 14:24)

vanok

↑ peter_2+2:
Pozor, to je prirodzene rozhodnutie!
Na mnozinach cisiel mame algebricke structury,
A naviac, vdaka tomu mozme konstruhovat z mensich structur, vadcie. 
Napr. Z celych cisiel rationalne.   No v tychto strukturach nekonecno nema miesto.

Povedat ze nejaka strukturach je nekonecna, neznamena ze  ze ma za prvok nekonecno.
Podobne povedat, ze zbierka poharov je naplnena vodou, neznamena, ze tato zbierka je voda.
Treba nechat klasicke filozoficke uvahy  filozofom, ale matematici robia matematiku a nie filozofiu.

Radim ti prestudovat nejaky literaturu o tom co je moderna matematika.

O teme filozoficke nekonecno, osobne uz nebudem tu diskutovat, lebo to patri na nejakeho filozofickeho fora... A tak dufam, ze na takom fore najdes ludi ktory budu kompetentni na taketo veci.
Poznamka:

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#11 30. 09. 2012 15:13 — Editoval peter_2+2 (30. 09. 2012 15:15)

peter_2+2
Reputace:   

↑ vanok:
Ahoj, podle mě si v mém příspěvku viděl něco co tam není, já zkrátka jen napsal jak vzniká nekonečno podle toho co jsem četl u Eulera.

To jestli je nekonečno číslo o tom ať rozhodnou jiní, já se k tomu necítím být kompetentní :). Ostatně i o 4ce by se dalo říct, že je to jakýsi symbol cosi představující, otázka spíš zní, co se skrývá za oním symbolem.

Pod tím si možná pak matematika představuje dnes něco jiného než kdysi. Jak jsem napsal, já napsal jen to, co jsem otom četl, netvrdil jsem, že hlásám pravdu. Ostatně Euler s touto definicí dokázal zplodit velké věci, takže zase takové zlo tady nepáchám.

Ten příklad s pohárem jsem moc nepochopil abych se přiznal.

To co jsi skryl taky ne, nevím moc na co to navazuje, já zde nijak nenavazoval na tu diskusi o 3nekonečnech. Nikde se tu taky nesnaším nikoho nabádat, zda je nekonečno číslo nebo ne.

#12 30. 09. 2012 15:48

vanok

↑ peter_2+2:
Ahoj, urcite som ti nepisal aby som ta kritizoval. Jedine, co som ti chcel povedat, ze tvoje myslienky si blizsie k filozofii ako k matematike.
A tak vela stredoskolakov asi nema dostatocny odstup, aby mohli posudit co pises .
Posielam ti aj jednu PM

Srdecne Vanok

Zápatí