Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, studuji stejnoměrnou konvergenci a nemohu pochopit jednu věc. U posloupnosti funkcí fk(x) = x^k se tvrdí, že konverguje k limitní funkci f(x)=0 na intervalu (-1,1), ale ne stejnoměrně. Pak je dále psáno, že stejnoměrnou konvergenci dostaneme odříznutím těchto krajních bodů. Vezmeme libovolné kladné číslo a < 1 velmi blízko jedničky a uvažujme množinu M = <-a,a> a na té už má posloupnost konvergovat stejnoměrně. Nechápu jakto, vždyť v tomto intervalu se mohu přibližovat k 1 stejně blízko, jako na intervalu (-1,1), pokud budu volit a opravdu velmi blízko 1. Díky za vysvětlení :)
Podle me by funkce
mela na intervalu
stejnomerne konvergovat. Z jakych materialu se to ucis?

koukal jsem na http://math.feld.cvut.cz/mt/txte/3/txc3ea3a.htm - zhruba ve 3/4 textu.
Diky za odkaz, porad mam ale pocit, ze si autor textu plete
a
.
Vzdyt tou svou konstrukci, kdy vybere a nepatrne mensi jak 1, vlastne buduje interval
.
Pockej jeste radeji na reakci nekoho dalsiho, ale ja si myslim, ze v tom textu je chyba.

Definice:
konverguje stejnoměrně k
na intervalu
, pokud 
Na intervalu
funkce
nekonverguje stejnoměrně k nulové funkci. Dokážu negaci definice stejnoměrné konvergence: existuje (např.)
takové, že pro všechny
existuje (např.)
(skutečně takové x je z intervalu
) a existuje (např.)
takové, že
.
Na intervalu
funkce
konverguje stejnoměrně k nulové funkci. Dokážu to zase z definice. Pro každé
existuje (např.)
takové, že pro každé
a
platí
, protože
.
Edit: samozřejmě tam mám chybu v tom, že takto zvolené
nemusí být přirozené číslo. Je ale snad jasné, že upravit tento důkaz tak, aby byl úplně korektní, není žádný problém (stačí vzít první přirozené číslo větší než
), proto to už nechám tak, jak to tu je.

↑ sk8er666.cz:
Abych tedy reagoval na první příspěvek
Vezmeme libovolné kladné číslo a < 1 velmi blízko jedničky a uvažujme množinu M = <-a,a> a na té už má posloupnost konvergovat stejnoměrně. Nechápu jakto, vždyť v tomto intervalu se mohu přibližovat k 1 stejně blízko, jako na intervalu (-1,1), pokud budu volit a opravdu velmi blízko 1.
Na intervalu <-a,a> se nemůžeš přibližovat libovolně blízko k jedničce, protože a je nějaké předem dané a pevné číslo. Pokud např. a=0,8, tak |x| bude maximálně těch 0,8, nikdy ne víc. Proto se dá udělat odhad |x|^k<|a|^k, kde |a|^k jde s k jdoucím do nekonečna do nuly.

já jen, že kdybych volil konečné číslo 0,9999.. a třeba milion devítek, tak mi to přišlo stejný jako v tom intervalu (-1,1), ale je vlastně jasné, že je to pořád jen konečné číslo a ta suprema půjdou k 0, kdežto u toho intervalu budou pořád 1. Tak jo díky moc za odpovědi. ;)

↑ sk8er666.cz:
Myslíš, kdybys volil a=0,99999... (milion devítek a pak nuly)? Pak máš pravdu :-).

Ano přesně tak. Už mi to dává celkem smysl, každopádně se ještě mrknu na ten důkázek, když už jsi ho sem napsal. A ještě jednou dík za pomoc :))
Poznamka, zda sa mi, ze je uzitocne vediet tuto vetu
Ak
k funkcii
, potom
je spojita na
Stránky: 1