Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, pořád se mi nedaří vypočítat tuto rovnici:
Stačí akorát když mi někdo vysvětlí jak udělat z jedničky na druhý straně rovnice logaritmus se základem 2. Se zbytkem si poradím, stačí klidně odkaz. Z toho co je tady na webu to nějak nechápu. :-( Děkuji moc.
EDIT:
Když zkusim tohle, tak mi to vychází:
Potom vykrátím log:
Vydělím:
A dokončím:
Je to takhle správně? Podle výsledku mi to tak vychází,akorát nevím jestli bych to byl schopný vypočítat i s jiným základem.

↑ Dex123:
Ano, ten postup je správně.
Příště radši postup napište do dašího příspěvku, takhle má reakce postrádá význam a může být jen matoucí pro další čtenáře.
Jiný základ by neměl způsobit problémy, na pravidlo o logaritmu podílu to vliv nemá, jen by bylo potřeba tu jedničku napsat s patřičným základem a tedy i argumentem, ale princip je stejný.
↑ jarka007:
Zdravím,
je to Tvůj první příspěvek - prostuduj, prosím, ještě pravidla a založ si své vlastní téma (a k řešení pomohou pravidla úprav logaritmů - vzor a odkazy). Děkuji za pochopení.