Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 09. 2012 15:19

George5
Reputace:   

Supravodivost

Zdravím, před nějakou dobou jsem od nikoho slyyšel, že všechny prvky jsou supravodivé při 0°K, ale dnes jsem narazil na článek, že polovodiče jsou při 0°K izolanty? Je to tedy fáma? Bohužel na internetu jsem toho moc najít nemohl. Děkuji za odpověd

#2 30. 09. 2012 22:01

alessi
Zelenáč
Škola: ZU FPV
Pozice: bývalý učiteľ
Reputace:   

Re: Supravodivost

O stupnov Kelvina je absolutna nula. To znamena teplota pri ktorej sa prestanu hýbať všetky častice. Takže svojim spôsobom sú pravdivé obe trvdenia aj keď stoja oroti sebe.

supravodivosť je jav, ktorý sa zistil pri znižovaní tpeloty. Proste, častice v látke sa hýbu a čím je vačšia teplota, tým viacej, naopak, čím menšia teplota, tým menej sa častice hýbu, tým menší je odpor vodiča.  Z toho logicky vyplýva, že pri teplote 0 kelvinov sa prestanu hýbať a teda prestanu klasť akýkoľvek odpor.

Paradox je ten, že elektrický prúd nesú častice, ktoré sa pri teplote nula kelvinov tiež zastavia a teda látka prestane ako taká viesť elektrický prúd.

Takže skor by som trvdil, že

"všetky látky sú vodivé pri teplote blízkej 0 K"

Polovodiče - čím vačšia teplota, tým menší odpor kladú. Logicky teda čím menšia tpelota tým horšie to pôjde a teda sa z nej stanu izolanty. Takže treba rozlišovať pojmy "vodič, polovodič"

#3 02. 10. 2012 19:04

George5
Reputace:   

Re: Supravodivost

Děkuji za vyčerpávající odpoved

Zápatí