Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím o radu. Dnes syn přinesl ze školy znánku 5 za to, že nevěděl, jak se vypočítá povrch čtverce (8. třída). V žákovské má napsáno:"Povrchy čtverců - 5". Mám za to, že učitel známkuje dítě za neexistující téma. Nebo se pletu? Moc děkuji, nerada bych ve škole dělala nějaké "dusno", ale nechci také nechat synovi křivdit.
Děkuji moc

Podľa mňa slovo povrch sa použije pri trojrozmerných útvaroch, napr. kocka, pre dvojrozmerné útvary sa používa skôr slovo obsah...
↑ Blackflower:
No, také mám za to, že u čtverce nelze hovořit o povrchu... zřejmě neměl učitel svůj den :-(
↑ Teddy:
Že je učitel(ka) telátko je jedna věc. Na vašem místě bych si ale především zjistil, jestli synáček umí vzorec pro obsah. To je důležitější, než jestli učitel používá správnou terminologii.

↑ zdenek1:
Když se učitel zeptá na vzorec pro povrch... a pak napíše do ŽK Povrchy čtverců 5 , pak nezkoumám, zda dítě umí vše o čtverci, ale zda vyučující pokládá otázku tak, aby na ni šlo odpovědět. Mohl s dětmi diskutovat o vlastnostech čtverce, mohl se přeřeknout, ale ne hodnotit nedostatečné znalosti z neexistujícího tématu.
↑ Teddy:
to je jasné Freudovské přepsaní (učitel myslí, "jak s nimi mám probírat povrchy, když neumí ani obsahy" atd.).
Je učitel českého původu (mně se také dlouho pletlo např. objem a obsah při použití v 3D :-)? V každém případě platí, že učitel má vždy pravdu a za vzdělání vlastních dětí odpovídá rodič. Podařilo se dořešit? Děkuji a pozdrav.
↑ jelena:
Dotelefonovali jsme se panem učitelem a situaci vysvětlili. Pro něj je povrch a obsah totéž, pro dítě nikoli. Prostě si nerozuměli... Pan učitel v podstatě uznal špatnou formulaci a známka je prý "mimo tabulky". Díky všem za odpovědi, nikdy nevíme všechno...