Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
jak poznam jetsli bod A,B,C lezi na jedne primce?
treba A[1.2.-1] B[1.0.1] C[2,1,3]
AB(0,-2,2)
AC(1,-1,4)
↑ PitBull~--!:
Pokud je vektor AB nasobkem vektoru AC, pak body A, B, C lezi na jedne primce. Pokud ne, tak nelezi.
tak ted sem to nepochopil...
a jeste jak udelam normalovy vektor AB u vektoru AB(0,-2,2)?

↑ PitBull~--!:
Vektorů kolmých na přímku je v trojrozměrném prostoru nekonečně mnoho. Pokud chceš najít nějaký kolmý vektor, stačí vzít nějaké řešení rovnice: skalární součin vektoru se směrovým vektorem přímky je roven nule.
Nevím ale, jak by ti mohl kolmý vektor v této úloze pomoct.
↑ BrozekP:
napsal bys mi sem priklad prosim abych videl jak to vypada

↑ PitBull~--!:
Mám například vektor (1,2,3) a k němu chci najít nějaký jeden kolmý. Budu hledat vektor ve tvaru (a,b,c). Vektory jsou kolmé, pokud jejich skalární součin je nula.
Je to jedna rovnice o třech neznámých, dvě tedy mohu volit a třetí dopočítat. Pro jednoduchost si zvolím b=0, c= 1, z rovnice pak dostanu a=-3. Našel jsem tedy jeden kolmý vektor (-3,0,1).
↑ BrozekP:
tak tady mam treba priklad urcete teziste u trojuhelniku ABC A[1.1.3] B[2.0.-1] C[1.3.2]
vektor AB(0,-2,2) a jak to ted udelam?

Určit těžiště trojúhelníka je opravdu snadné, stačí použít vzorec
Zkus si ho odvodit, jde to snadno (vyjádříš si střed S strany BC a k bodu A přičteš dvě třetiny vektoru AS)
↑ BrozekP:
ted sem se uplne zblbnul
to co si ted napsal je teziste nebo teznice?

↑ PitBull~--!:
T je těžiště (do té rovnice je potřeba vždy dosadit příslušné souřadnice bodů, nejedná se o délky). Těžiště leží ve 2/3 délky těžnice z bodu A do středu strany BC, proto ten postup.
S - stred BC : 
.png)
?

Ta rovnice pro výpočet těžiště ve tvaru jak ji uvádím znamená
Je to takhle jasnější?
A ten střed BC - to jsem myslel jen pro odvození toho vzorce pro těžiště. Pokud znáš tento vzorec, nemusíš střed nějaké strany vůbec řešit.
↑ BrozekP:
j tak ted uz tomu rozumim