Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
mám tu zadání (přesněji vysvětlení zadání, protože jsem se jí ptal co mám vlastně dělat), které mi poslala profesorka. Omlouvám se za případné nedostatky ale je to vše co mám a předem děkuji za pomoc.
Dobrý večer,
jde o to odvodit součtový vzorec pro cos (3 alfa) pomocí sin alfa a cos alfa s použitím Eulerova zápisu komplexního čísla
má to něco společního s = (cos(φ) + i*sin(φ)) ale můžeš mi zkusit nastínit jak by se to počítalo s Moiverovou větu a gon. tvar?
Tady se skutečně bude víc hodit ten Eulerův tvar, spíš než goniometrický.
To odvození je takové hezké a jednoduché, je to takový tríček. Abych tě trošku nakopl, zamysli se nad hodnotou . Můžeš ji rozepsat dvěma způsoby – neboli najít rovnosti
a
. Z toho pak plyne i
, a z toho dostaneš vzoreček jak pro
, tak dokonce i pro
.
Je to trošku hádanka. :) A ano, souvisí to s rovností .
↑ utopenveskriptech:
Moievrova věta
Eulerův vztah
ale také platí a
Vidíš, že je to hodně podobné.
Pak
Levou stranu normálně umocníš podle vzorce
nezapomeneš, že a
a dáš k sobě reálné části a imaginární části
Ty potom provnáš s reálnou částí a imagiární částí pravé strany.
(Pokud máš udělat jen stačí porovnat pouze reálné části)
pokud jsem pochopil správně zadání pí. profesorky tak je cílem vyjádřit cos3\alpha.
1. krok
2. krok
3. krok
a dále pak nevím co s tím. sorry -_-
↑ utopenveskriptech:
Zdravím,
od 2. kroku porovnat "reálné nalevo = reálné napravo" (a také imaginární levo=pravo, ale to není potřeba pro konkrétní důkaz).
Jinak zadáním klíčových slov najdeš hodně důkazů, např. i rovnou na Wikipedie.
kolega Oxyd napsal(a):
Je to trošku hádanka. :)
mně se nepodařilo vyluštit, děkuji :-)
↑ utopenveskriptech:
Ještě, že jsem ti psal "...nezapomeneš, že " a ty ve druhém kroku ve třetím členu pravé strany klidně mrskneš místo mínus plus.
Pak porovnáš:
Re: