Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 10. 2012 22:58

utopenveskriptech
Reputace:   

Komplexní čísla - euleruv zápis komplexního čísla

Dobrý večer,

mám tu zadání (přesněji vysvětlení zadání, protože jsem se jí ptal co mám vlastně dělat), které mi poslala profesorka. Omlouvám se za případné nedostatky ale je to vše co mám a předem děkuji za pomoc.

Dobrý večer,
jde o to odvodit součtový vzorec pro cos (3 alfa) pomocí sin alfa a cos alfa s použitím Eulerova zápisu komplexního čísla

#2 03. 10. 2012 23:00

Alivendes
Reputace:   58 

Re: Komplexní čísla - euleruv zápis komplexního čísla

Zdravím, neměla na mysli Moiverovu větu a goniometrický tvar komplexního čísla ?

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

#3 03. 10. 2012 23:12

utopenveskriptech
Reputace:   

má to něco společního s $\mathrm{e}^{i*\varphi}$ = (cos(φ) + i*sin(φ)) ale můžeš mi zkusit nastínit jak by se to počítalo s Moiverovou větu a gon. tvar?

#4 04. 10. 2012 02:44

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Tady se skutečně bude víc hodit ten Eulerův tvar, spíš než goniometrický.

To odvození je takové hezké a jednoduché, je to takový tríček. Abych tě trošku nakopl, zamysli se nad hodnotou $\left(\mathrm{e}^{i\alpha}\right)^3$. Můžeš ji rozepsat dvěma způsoby – neboli najít rovnosti $\left(\mathrm{e}^{i\alpha}\right)^3 = \text{cosi}$ a $\left(\mathrm{e}^{i\alpha}\right)^3 = \text{cosi jiného}$. Z toho pak plyne i $\text{cosi} = \text{cosi jiného}$, a z toho dostaneš vzoreček jak pro $\cos 3\alpha$, tak dokonce i pro $\sin 3\alpha$.

Je to trošku hádanka. :) A ano, souvisí to s rovností $\mathrm{e}^{i\alpha} = \cos \alpha + i\sin\alpha$.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#5 04. 10. 2012 06:58

Honzc
Reputace:   245 

↑ utopenveskriptech:
Moievrova věta$(cos\;\alpha +i\;sin\;\alpha )^{n}=cos\;n\alpha +i\;sin\;n\alpha $
Eulerův vztah $e^{i\;n\alpha }=cos\;n\alpha +i\;sin\;n\alpha $
ale také platí $(e^{i\;\alpha})^{n}=cos\;n\alpha +i\;sin\;n\alpha $ a $(e^{i\;\alpha})^{n}=e^{i\;n\alpha}$
Vidíš, že je to hodně podobné.
Pak $(\cos\alpha+i\;\sin \alpha)^{3}= \cos3\alpha+i\;\sin 3\alpha$
Levou stranu normálně umocníš podle vzorce $(a+i\;b)^{3}=a^{3}+3ia^{2}b+3i^{2}ab^{2}+i^{3}b^{3}$
nezapomeneš, že $i^{2}=-1$ a $i^{3}=-i$ a dáš k sobě reálné části a imaginární části
Ty potom provnáš s reálnou částí a imagiární částí pravé strany.
(Pokud máš udělat jen $\cos 3\alpha $ stačí porovnat pouze reálné části)

#6 04. 10. 2012 14:24

Alivendes
Reputace:   58 

Ano, to je důkaz pomocí moiverovi věty jak jsem psal. Nevidím důvod údávat exponenciální tvar komplexního čísla.

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

#7 04. 10. 2012 20:58 — Editoval utopenveskriptech (04. 10. 2012 20:58)

utopenveskriptech
Reputace:   

pokud jsem pochopil správně zadání pí. profesorky tak je cílem vyjádřit cos3\alpha.

1. krok

$cos3\alpha + isin3\alpha = (cos\alpha + isin\alpha )^{3}$

2. krok

$cos3\alpha + isin3\alpha = cos^{3}\alpha + 3cos^{2}\alpha  isin\alpha + 3cos\alpha sin^{2}\alpha  - isin^{3}\alpha $

3. krok

$cos3\alpha -cos^{3}\alpha - 3cos\alpha sin^{2}\alpha = 3cos^{2}\alpha   isin\alpha - isin^{3}\alpha - isin3\alpha$

a dále pak nevím co s tím. sorry -_-

#8 04. 10. 2012 22:46

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ utopenveskriptech:

Zdravím,

od 2. kroku porovnat "reálné nalevo = reálné napravo" (a také imaginární levo=pravo, ale to není potřeba pro konkrétní důkaz).

Jinak zadáním klíčových slov najdeš hodně důkazů, např. i rovnou na Wikipedie.

kolega Oxyd napsal(a):

Je to trošku hádanka. :)

mně se nepodařilo vyluštit, děkuji :-)

#9 05. 10. 2012 05:53

Honzc
Reputace:   245 

↑ utopenveskriptech:
Ještě, že jsem ti psal "...nezapomeneš, že $i^{2}=-1$" a ty ve druhém kroku ve třetím členu pravé strany klidně mrskneš místo mínus plus.
Pak porovnáš:
Re: $cos3\alpha= cos^{3}\alpha- 3cos\alpha sin^{2}\alpha $

Zápatí