Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
vážení, mám problém se kterým si nevím rady. Řeším skupinu úkolů do technické mechaniky a už mi z toho jde hlava kolem. Ačkoliv jsou příklady spíše otázkou fyziky, část která mi momentálně dělá problém je čistě matematického rázu.
Jedná se o soustavu rovnic:

zadání je a = 15, b = 38, F = 360
Z tohoto pdf ( http://soplustil.atlasweb.cz/pdf/fyz10.pdf ) jsem se snažil vydolovat postup. Je na poslední straně. Pomocí něj jsem zjistil, že
se bude rovnat 180 a
tudíž také. Nějak se mi to však nezdá.
Prosím pomozte mi.

↑ DartVader:
Zdravím,
řešil jsem to přes dosazovací metodu a vyšlo mi
a
.
Díky oběma,
osobně jsem ani nedoufal v tak bleskovou odpověď. Pro p. teologa: když si sečtu výsledky, vyjde mi 380 místo 360 (
= 272,45 a
= 107,55). Nicméně je to diametrálně odlišné od mého výsledku a podporuje mou úvahu že někde dělám chybu.
Pomocí postupu Pythagoráse se mi podařilo získat hodnoty
= 258,12 a
= 101,88. Dohromady dávají 360.
Sice nevím jestli uvažují v příkladu správně a tedy jestli s ním pohnu dál, každopádně jste mi pomohli. Díky.

↑ DartVader:
Já jsem se původně překoukl a řešil ten součet skutečně pro 380. Pak jsem si toho všiml, tak se omlouvám za zmatení, ale už jsem to opravil.
Já jsem si z druhé rovnice vyjádřil F1 a to jsem dosadil do té první rovnice.
.