Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 10. 2012 10:35

mike1144
Zelenáč
Reputace:   

Průsečík dvou přímek

Karel má stresující povolání. Proto chodí každý pracovní den hned po práci do cukrárny. Přijde
tam vždy přesnì hodinu pøed zavíraèkou. Jí zde pouze věnečky V a trubičky T. Na útratu má každý den 150 Kč. Jeden věneček stojí ho stojí 15 Kč a jedna trubička 10 Kč. Karel nemùže jíst zákusky moc rychle. Zatímco jeden vìneček sní přesně za 5 minut, trubičku jí 10 minut, protože se mu drolí. Pokud nestihne dojíst před zavíračkou, majitelka cukrárny ho vyhodí a zákusky mu sebere. Nakreslete Karlovo rozpoètové omezení a vyznačte jeho rozpočtovou množinu.

Rozpočtové omezení a rozpočtovou množinu mám vyznačenou v grafu. Mám ale problém s dopočítáním průsečíku dvou přímek. V tom bodě se totiž rozpočtové omezení láme a nevím, jak dopočítat ten průsečík.

Peněžní linie rozpočtu z bodu (V ; T) = (10; 0) do (0; 15) a časová linie z (12; 0) do (0; 6). Tyto dvě úsečky se protínají v bodě (9; 1,5). Já netuším, jak dopočítat právě tento bod a jak dopočítat rovnice přímek těchto "přímek" resp. úseček.

Mohl by mi s tím prosíím někdo pomoct nebo alespoň navést? Děkuju moc!!

• (téma jako vyřešené označil(a) mike1144)

#2 07. 10. 2012 12:11 — Editoval rleg (07. 10. 2012 12:11)

rleg
Místo: Ostrava
Škola: VŠB FMMI (10-16, Ing.)
Reputace:   46 

Re: Průsečík dvou přímek

↑ mike1144:
Ahoj

Když máš zadány 2 přímky ve tvaru y=ax+b a y=cx+d, tak jejich průsečík zjistíš takto
$ax+b=cx+d$

Radim, tedy jsem.

Dobrá rada je drahá, ta moje je zdarma.

Zápatí