Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Termodynamika - výtlak vody expanzí vzduchu (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 21. 11. 2008 14:32

jannnn
Zelenáč
Reputace:   

Termodynamika - výtlak vody expanzí vzduchu

Mam vyřešit následující (na první pohled triviální, nevim kde dělám chybu) příklad:

http://img10.imagehosting.gr/out.php/i336475_Beznzvu.jpg

A mně to neustále vychází o řád jinde, už fakt nevim co s tim .. ukáže někdo správný postup? :)

#2 21. 11. 2008 15:46

perdy
Místo: Praha
Reputace:   

Re: Termodynamika - výtlak vody expanzí vzduchu

Vzduch bude vytlačovať vodu, až kým nenastane rovnováha. Tlak vody je súčet hydrostatického tlaku $h \varrho g$ a atmosférického tlaku $p_A$. Pre ideálny plyn by malo platiť $\frac{p V}{t} = \mathrm{konst}$. Objem vytlačenej vody by mal byť rozdiel objemu vzduchu na konci a objemu vzduchu na začiatku.

$V = \frac{p_1 V_1}{t_1}\frac{t_2}{h \varrho g + p_A} - V_1$

Po dosadení mi vyšlo približne 558 l. Je možné, že autori príkladu zabudli odčítať počiatočný objem. Len upozorním, že teplotu treba dosádzať v Kelvinoch.

#3 21. 11. 2008 15:57

jannnn
Zelenáč
Reputace:   

Díky, přesně takle to taky počítám (až teda na to odečtení V1, který by mě nenapadlo, ale je logický) a přesto mi to vychází o řád míň. Takže někde předpokládám dělám chybu v jednotkách. Ale vůbec nemůžu přijít na to kde.

Nenapsal byt to prosím ještě jednou, ale číselně už?

#4 21. 11. 2008 16:08

perdy
Místo: Praha
Reputace:   

Nič ma nenapadá, veličiny v zadaní sú v základných jednotkách až na teploty, už som spomínal, že treba dosadzovať v Kelvinoch. Ku konštantám, dosadzoval som $g = 9,8 m s^{-1} ,\, \varrho = 1000 kg . m^{-3}$.

#5 21. 11. 2008 16:43

jannnn
Zelenáč
Reputace:   

Achjo, tak samozřejmě že to byla taková neskutečná chyba, že bych si nejradši dal facku. Protože sem si blbě opsal zadání a počítal sem s atmosf tlakem jako s 10 x 10^5 a ne 10^5 Pa. Bože já sem vocas.

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Termodynamika - výtlak vody expanzí vzduchu (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí