Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
nemůžu vypočítat jeden příklad:
8) Kolik litrů 25% lihu musíme smíchat se 60 litry 75% lihu, abychom dostali líh 40% ?
Měl by být jednoduchý, sám jsem ho před rokem vypočítal, ale už jsem zapomněl jak.
Počítal jsem ho přes rovnici. Tak kdyby mě někdo nakopnul. :)
A ještě kdyby mi někdo vysvětlil, zda to jde a jak to jde přes trojčlenku, tu už jsem úplně zapomněl.
Díky moc. :)
↑ Jeronym:
Odpověď zní, že to nejde. Protože neexistuje zákon zachování objemu.
Musel bys to počítat na hmotnost a né na litry.
Mimo to ty %ta máš určitě taky v hmotnostních procentech, takže to nemůžeš přepočítávat přes litry.
Ale ikdyby ty %ta byly objemově, ještě před smícháním, pořád bys ten výpočet nemohl použít, protože když sleješ např. 45litrů 100% lihu a 15litrů 100% vody tak ti nevznikne 60 litrů, ale ten objem se ti změní, ty molekuly ti mezi sebe zapadnou, menší mezi ty větší, můžeš si to klidně vyzkoušet (takže ikdyby ses spokojil s objemovým % před smícháním, tak bys z toho údaje 60litrů stejně nezjistil ani samo o sobě, jaký objem z toho by měl čistý líh a čistá voda).
Čili nemůžeš pak vědět, ani to nikde udané není, kolik % objemu v té směsi zabírá alkohol a kolik voda, leda by si to nějakým zvláštním způsobem stanovil, to by ti ale bylo stejně nanic, protože pokud bys to dál míchal, tak by se ten objem zase změnil.
Proto se taky hustoty pořád ještě udávají v tabulkách a nepočítají se početně směšovací rovnicí.
Respektive to jde, ale musel by sis prvně sehnat hustoty 70% lihu, přepočítat na hmotnost, pak spočítat kolik hmotnosti 25% lihu potřebuješ a tu hmotnost zase pomocí hustoty 25%lihu přepočítat na objem, pak ale po slití zase nebudeš vědět, kolik to bude mít objem, dokud si nezjistíš hustotu toho 40%lihu a nepřepočítáš to zase přes hustotu z té celkové hmotnosti na objem.