Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Kinematika-objimka se posouvá poél vodorovné tyče (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 14. 11. 2008 12:44

Vaclav
Reputace:   

Kinematika-objimka se posouvá poél vodorovné tyče

Dobrý den přeji. Mám problém s příkladem:
Objímka se posouvá podél vodorovné tyče s čepem (h=7m), který se pohybuje v otvoru ramene AB. Obr. K-4. Rameno se kýve s polohovým úhlem φ(t)= 90-30 cos t.
Určete hodnotu r(t), složky rychlosti vρ(t)a vφ(t), složky zrychlení aρ (t) a aφ(t),
Ověřte, že výsledný vektor rychlosti a zrychlení bude ležet ve směru vodorovné tyče
např. pro čas t (volte v rozmezí 4÷6) s.
skožka ρ....radiální
            φ....transverzální
Vyúpočítal jsem si jen derivaci φ(t)= 90-30 cos t , ta mi vyšla φ'(t)= 30 sin t
A dále nevím. Chtěl jsem vypočítat i ρ'(t)  , ale k tomu potřebuju znát ρ(t).
Ani nevím zda tento postup je správný. Za každou raedu děkuji.
http://forum.matweb.cz/upload/661-objimka.jpg

#2 14. 11. 2008 14:30

perdy
Místo: Praha
Reputace:   

Re: Kinematika-objimka se posouvá poél vodorovné tyče

Ahoj,

Zložky rýchlosti určíš ako časové derivácie zložiek polohy, zložky zrýchlenia ako časové derivácie zložiek rýchlosti.
Čo sa týka overenia, že vektor rýchlosti a zrýchlenia leží v smere vodorovnej tyče, už od začiatku predpokladáš, že y(t) =r(t) sin φ(t) = h = konst., takže jeho každá derivácia je nulová.

#3 14. 11. 2008 14:56

Vaclav
Reputace:   

Omlouvám se, ale v zadání má být místo určete hodnotu r(t) URČETE HODNOTU ρ(t).
Potom jde tedy o polární souřadnice, a tím pádem jak jsem už psal mi nejde vypočítat vρ(t) a vφ(t),
protože vρ(t) = ρ'
a vφ(t) = ρ * φ'
a jak jsem řekl ρ(t) neznám.
Tak to asi chce zjistit nejakou rovnici, ale na to nemuzu prijit.
Dik za odp.

#4 14. 11. 2008 22:44

perdy
Reputace:   

Mne sa zdá, že ρ = r. Ak to tak nie je, vyznač prosím do obrázku čo je to ρ.

#5 15. 11. 2008 00:47 — Editoval rughar (15. 11. 2008 00:49)

rughar
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 

Začal bych tím, že bych naboural zadání, protože je tam spousta nejasností. Jednak je to problém značení r a ρ. To ale přepdokládám nebude zas takový problém. Zkrátka se někdo upsal a místo obou tam mělo být jenom jedno písmenko. Co je horší je zadání sořadnice φ. Co je u všech všudy kosinus z času?? No ale když pominu tyto nesmysly, tak by se to mělo řešit následovně.

Nejlepší bude nejdřív řešit problém v rovných souřadnicích. Zavedu si souřadnici x, po které válec tečně klouže. Platí následující vztah

$x = h*\cot [\varphi(t)]$

Následně spočítáme rychlost a zrychlení cívky

$v_x = \frac{dx}{dt} = \frac{\partial x(\varphi)}{\partial \varphi} \frac{d \varphi}{dt}$
$a_x = \frac{dv_x}{dt} = \frac{\partial v_x(\varphi,t)}{\partial \varphi} \frac{d \varphi}{dt}+\frac{\partial v_x(\varphi,t)}{\partial t}$

S tím, že

$\frac{\partial x(\varphi)}{\partial \varphi} = - \frac{h}{\sin^2 \varphi}$
$\frac{d \varphi}{dt} = ?$ Toto bych rád napsal, ale v zadání je evidentně chyba, nicméně není problém to spočítat, pokud je známé φ od t.

Abych mohl počítat zrychlení, tak musím znát rychlost. Uvedený vzorec možná pro někoho bude vypadat složitě, ale v podstatě je to velmi prsotý výpočet. Rychlost vx výjde z předcházejícího výpočtu že je nějak závislá na φ a na t. Samozřejmě, že můžeme φ vyjádřit v t a pak to jednom derivovavat podle času. Mnohem jednoduší je ale to derivivat vyše uvedeným způsobem. Je to ale úplně jedno. Jkmile máme rychlsot a zrychlení pro souřadnici x, bude platit:

$v_{\varphi} = v_x \sin(\varphi)$
$v_{r} = v_x \cos(\varphi)$

$a_{\varphi} = a_x \sin(\varphi)$
$a_{r} = a_x \cos(\varphi)$

Silně nedoporučuju derivovat v polárních souřadnicích. Tyto souřadnice jsou totiž křivé a platí zde, že vektor zrychlení není roven derivaci vektoru rychlosti podle času! Ke zrychlení se totiž dostaneme tak, že se podíváme v nějakém bodě na hodnotu rychlosti a porovnáme s hodnoutou o kousíček dál (princip derivace). Jenomže o kousíček dál se nám taky otočili souřadnice. Abychom mohli porovnat vektor rychlosti s vektorem rychlosti "o kousíček dál", museli bychom ten druhý z nich otočit do souřadnic toho původního. Samozřejmě že to de, ale je to na tento příklad kanon na vrabce.

1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

#6 17. 11. 2008 09:13

Vaclav
Reputace:   

Prosím Vás jak se dostanu k tomu vzorci pro vx  a   ax .
Pro mě je to velmi složité, nemohl by mi někdo s tím výpočtem pomoct?

#7 17. 11. 2008 13:52

perdy
Reputace:   

derivácia zloženej funkcie, derivácia funkcie viacerých premenných

#8 21. 11. 2008 20:13 — Editoval rughar (21. 11. 2008 20:13)

rughar
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 

↑ Vaclav:

Je to napsané v mém příspěvku. Pokud si nevís přesně rady jak na to, tak první část v tom výrazu pro vx jsem přímo napsal kolik se rovná:

$\frac{\partial x(\varphi)}{\partial \varphi} = - \frac{h}{\sin^2 \varphi}$

Přišel jsem na to tak, že jsem x jednoduše zderivoval podle fi, kde ostatní je konstantní. Vyskytuje se tam ještě :

$\frac{d \varphi}{dt} = ?$

Pokud je zadané například že fi = t + t^3, tak tato derivace bude rovna 1 + 2t^2. Původně bylo psáno, že fi = 90 - 30*cos(t), tedy by tato derivace vyšla v tomto případě 30*sin(t). Mám ale silné podezření, že bylo špatně opsáno zadání. Sinus z něčeho, co je vyjádřeno v sekundách je fyzikální blábol. Vzorec totiž není konzistentní vůči různým jednotkám.

1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Kinematika-objimka se posouvá poél vodorovné tyče (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí