Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 10. 2012 17:36

nicnevím
Reputace:   

Lineární funkce

Ahoj, potřeboval bych poradit s tímto:
Určete reálné $a$ tak, aby pro lineární funkci $h: y=ax+2$ platilo: $\forall x\in \langle-4, 4\rangle$ je $f(x)\in \langle-10, 10\rangle$
Zkoušel jsem už všechno možné (počítal jsem s nerovnicemi, rovnice s parametrem, nakreslil jsem si to, vyjádřil do čeho  musí náležet ax atd. ) Nejsem však schopen dobrat se výsledku, a proto prosím o pomoc.

Jsem smítko na stole Immanuela Kanta.

#2 07. 10. 2012 18:26

nejsem_tonda

Reputace:   54 

Re: Lineární funkce

Ahoj,
trochu zalezi, jestli se chce najit nejake $a$ nebo vsechna $a$. Chce-li se najit nejake, pak staci zvolit treba $a=0$ a vyhrali jsme. Dale budu predpokladat, ze se chce najit vsechna.

Uloha se jinymi slovy pta na to, jak moc muzeme primku naklopit, aby se pro $\forall x\in \langle-4, 4\rangle$ pohybovalo $f(x)$ nekde mezi $\langle-10, 10\rangle$. Pro jednodussi argumentaci si to rozdelime na pripad, kdyz $a>0$ (rostouci funkce) a $a<0$ (klesajici funkce). Ukazu treba pripad klesajici funkce, rostouci zkus dodelat podobne.
Hodnoty $f(x)$ klesajici funkce se dobre zkoumaji, protoze maximum (pro $x\in \langle-4, 4\rangle$) se nabyva hned na zacatku, tj. pro $x=-4$. Toto maximum musi byt ale nejvice 10. Tim dostavame podminku
$f(-4)=-4a+2 \leq 10$
I minimum se hleda pekne, protoze toho se nabyva na konci, tj. pro $x=4$. Minimum pritom musi byt aspon -10. Odtud druha podminka
$f(4)=4a+2 \geq -10$

Tim dostaneme dve podminky pro $a$ a jejich prunikem urcime vsechna pripustna $a$ (mejme pritom na pamati i to, ze predpokladame, ze $a<0$).

Zkus podminky dopocitat a sestavit podobne podminky v pripade rostouci funkce.

Znate videa a ucebnici?

#3 07. 10. 2012 18:50

nicnevím
Reputace:   

↑ nejsem_tonda: Ty podmínky jsem dopočítal, ale vůbec nechápu princip. Neumím si to představit. Udělal jsem si obdelník se zadanými body na ose x a y (min a max) Nerozumím tomu, jak by mohla být vůbec podmínka nesplněna. Nezlob se, ale vůbec nechápu tu úvahu, jak jsi došel k těm dvěma podmínkám.

#4 07. 10. 2012 19:04

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

ak majú byť funkčné hodnoty medzi -10 a 10 tak minimum musí byť viac ako -10 a maximum menej ako 10

MATH IS THE BEST!!!

#5 07. 10. 2012 19:41

nicnevím
Reputace:   

↑ jarrro: ↑ nejsem_tonda:
Tak jsem to snad konečně pobral.
Tudíž pro $a>0$ budou podmínky: $f(4) 4a+2\le 10$ a $f(-4) -4a+2\le -10$
Pak to dám všechno dohromady a vyjde $a\in \langle-2,2\rangle$
Děkuji za pomoc, poslední dobou si připadám dutý :-)

#6 07. 10. 2012 20:26

nejsem_tonda

Reputace:   54 

↑ nicnevím:
Myslim si, ze jsi spocital a pochopil vsechno spravne, i kdyz v jedne z poslednich nerovnosti je preklep. Ma byt
$f(-4) = -4a+2 \geq -10$
Zaver mas spravne.

Znate videa a ucebnici?

Zápatí