Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Napište obecnou rovnici přímky p, která prochází body P(4,7) a Q(-4,-5)

↑ kacenkapohl1:
Zdravím,
k sestavení stačí znát normálový vektor a jeden bod ležící na přímce. Stačí taková nápověda?

↑ teolog:A jak prosím zjístím ten normálový vektor?????

↑ kacenkapohl1:
Ten je kolmý na směrový vektor přímky. Ten zjistit umíte?

↑ teolog:Ne jsem z toho v pasti!!!!

↑ kacenkapohl1:
A víte vůbec, co to směrový vektor je? Přijde mi, že jste sem na fórum zadala milión příkladů, ale nevíte k nim nic. K čemu to potřebujete? Potřebujete jen výsledky nebo se to potřebujete naučit?

↑ teolog:no já bych si to potřebovala naučit nebo spíše jen zopakovat.Píšu příští tyden ze všech těch příkladů písemku a vůbec nevím jak nato!!!!!

↑ kacenkapohl1:
OK, body P a Q určují přímku, jejíž směrový vektor je (-4-4,-5-7)=(-8,-12). P(4,7) a Q(-4,-5)
Pro obecnou rovnici ale potřebujeme vektor normálový, tedy ten, který je kolmý na směrový vektor. Normálový získáme tak, že prohodíme obě souřadnice směrového vektoru a u jedné z nich změníme znaménko (je jedno u které). Takže normálový vektor bude (12,-8).
Obecná rovnice má tvar
, kde a, b jsou souřadnice právě normálového vektoru. Takže je dosadíme a získáme
.
Nyní zbývá najít hodnotu koeficientu c, to uděláme tak, že do vzniklé rovnice dosadíme nějaký bod přímky (P nebo Q) a céčko už jen dopočítáme.
↑ teolog: Omlouvám se za vstup.
Nešlo by tuto rovnici zapsat ve tvaru
, přičemž
? A q se pak vypočítá z předpisu?
Jinak postup kolegy je nanejvýš správný a skoro stejný.

↑ teolog:A výsledek má být c je -12?

↑ kacenkapohl1:
Pardon, já jsem udělal překlep, nemá tam být 11x ale 12x. Už jsem to opravil.
Výsledek:

↑ teolog:no tak já tam mam někde nějakou chybu pořád mi vychází c 12.A má to být tak že za x a y mám dosadit souřadnice buď P neboQ?

↑ kacenkapohl1:
Ano, já dosadil bod P, tedy:

↑ teolog:Aha to by mělo být vše,že.Když zadání toho příkladu bylo jen napište obecnou rovnici přímky p.

↑ kacenkapohl1:
Ano, pro jistotu: 
Ještě by to šlo zjednodušit vydělením čtyřkou: 

↑ teolog:Děkuji jste moc hodný.Dost hodně jste mi pomohl!