Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj, mám za úkol najít algoritmus který převede zlomek do tvaru v nadpisu... například 4/5 = 1/2 + 1/4 + 1/20... Alogoritmus má tedy převést zlomek p/q kdy 1<p<q... Už nad tím přemýšlím druhý den, dokonce i v pátek:), a nic mě nenapadlo...díky za rady...
V podstatě mně už něco napadlo a mohlo by to fungovat.
Vezmu příklad .
Určím si první sčítanec, například . Vím, že k musím přičíst ještě abych dostal celkem ony .
Takže .
Dostávám tedy, že
My ale vyžadujem, aby v čitateli byla 1. Proto si určím další sčítanec, který od odečtu, ale pozor, musí být menší. Takže volím a počítám
a jsem u konce, konečný výpočet je tedy .
Další příklad:
Volím zlomek
Opět volím první sčítanec (nižší) a počítám a jsem hned u konce.
Konečný výsledek je tedy
Další příklad:
Volím
Volím první sčítanec a počítám opět ale vyžadujem ,aby v čitateli byla 1, proto volím další sčítanec (1/3 nelze, protože je větší než 5/18 a algoritmus je dán tak, že sčítanec musí být menší).
Počítám a jsem u konce.
Konečný výsledek je .
Zřejmě to funguje, takže jsem takový algoritmus našel.
Další příklad:
Počítám
Abych to srhnul, volíme si postupně menší a menší sčítance tak, abychom skončili tím, že vyjde 1/něco a pak všechny ty sčítance sečtem a máme původní zlomek.
Protože začínám prostě od nejmenšího možného zlomku :-)
Ale pozor, jak jsem řekl, první sčítanec musí být menší než zlomek, který vyjadřuješ.
Takže třeba pro nemůže být první sčítanec ale něco, co je menší než takže třeba by byl prvním sčítancem. A tenhle příklad si schválně zkus dodělat, co ti vyjde :-)
↑ leniczka:Samozřejmě, protože jsem ho nedělal podle svého algoritmu, ale už jsem ho smazal :-)
OK, já nad tím přemýšlím dva dny a ty to máš za pět minut:) Asi fakt Einstein:)
Jinak těch 3/14... První sčítanec je 1/5... 3/14 - 1/5 je 1/70. Takže 3/14 = 1/70 + 1/5. Fakt fo funguje, díky moc:)
↑ leniczka:
V žádném případě, Einsteini jsou tu jiní (BrozekP, Pavel, Marian, Kondr - namátkou)...
Super, máš to správně :-)
ttopi napsal(a):
Zřejmě to funguje, takže jsem takový algoritmus našel.
Algoritmus by měl být konečný. Můžeš tedy ukázat, že dříve nebo později pro každý zlomek algoritmus skončí? (Příklady, které fungují mě nepřesvědčí :-) )
No od čísla x/y když postupně budeš ubírat a ubírat čísla ve tvaru 1/z, tak jednou musíš skončit na 0, protože x/y lze vyjádřit v desetinném čísle a 1/z také. Pokud budu ubírat od čísla 0,6 třeba pořád 0,1 tak skončím na 0 určitě.
Já bych spíš použil oblíbenou větu většiny učitelů - Tvrdíš snad, že to nefunguje? Tak mi to své tvrzení dokaž :-)
↑ ttopi:Když budu od zlomku 1/1 odebírat 1/2, 1/4, 1/8,.... tak nikdy neskončím. To sice není případ tvého algoritmu, ale chtělo by to zdůvodnit.
Řečeno jinak: Nejde argumentovat tím, že se zmenšuje hodnota zlomku. Musí se v každém kroku zmenšvat něco, co se může zmenšit jen konečně-krát, třeba p, q, p+q, p*q,....
↑ Kondr:
V zadání je ale 1<p<q.
Chtělo se najít algoritmus, byl nalezen, kdo tvrdí, že nefunguje, ať udá jeden příklad čísel p a q, kde 1<p<q , pro která to neplatí :-)
↑ ttopi:
Zajímavý přístup, proč se vlastně lidé zabývali důkazem Velké Fermatovy věty? Stačilo říct "Ukažte mi čísla, která ji vyvrací! Nemáte? Tak věta platí." :-)
↑ BrozekP:
Děláš z komára velblouda. Úkolem bylo nalézt algoritmus a nic víc. Pro mě zřejmě funguje, pokud pro tebe ne, zkus si důkaz udělat sám :-)
Myslím, že jsem našel důkaz, že algoritmus je správný. Zatím ho zde nebudu uvádět, řekl bych, že není příliš těžký, takže by si ho myslím mohl zkusit i lukaszh a ostatní, kdo rádi dokazují a úlohy na důkazy co se tu objevují jsou pro ně příliš těžké.
↑ BrozekP:
Po téměř dvou měsících se vracím k tomuto tématu a uvedu svůj postup důkazu:
Máme tedy čísla 1<p<q.
a) Pokud p dělí q, pak jednoduše je hledaný rozklad.
b) Pokud p nedělí q, pak jistě exisuje takové, že p dělí . Platí tedy
čitatel i jmenovatel je dělitelný p, budu proto krátit p a stále budu mít v čitateli a jmenovateli přirozená čísla
Rozložil jsem tedy zlomek na součet zlomku s čitatelem 1 a zlomku s čitatelem menším než p. Protože
,
můžu na druhý zlomek použít stejný postup rozkladu. Protože je čitatel n menší než p, pak tento postup budu opakovat nejvýše p krát a pak se určitě dostanu na n=1 a mám tedy požadovaný rozklad. Tento postup také zajišťuje, že se v rozkladu nebudou opakovat stejní jmenovatelé (protože , je druhý zlomek menší než první )
↑ BrozekP: Rekl bych, ze timto jsi dokazal, ze nejaky takovy soucet existuje. Podle me jsi ale nedokazal, ze kdyz pouziju postup od ttopi (ktery vzdy jako dalsi scitanec bere nejvetsi mensi 1/x nez je aktualni zbytek), tak ze skoncim. Nebo se pletu?
↑ musixx:
Pokud bych nevzal zlomek ale zlomek s o jedna menším jmenovatelem , tak platí (použiju )
.
je tedy největší zlomek s čitatelem 1 menší než .
Stránky: 1