Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer a děkuji za přečtení...pokud zde se čtením přestáváte, i tak je to fajn.
Dnes jsem potkal limitu, v původním zadání má nulu zprava, ale už jsem to na wolframu jistil, je to stejná limita jako zleva.
Nebudu sem dávat ani jeden z mých pokusů, jen je vhodně popíšu, snad to bude stačit a nikdo to nebude považovat "proti pravidlům". Nevím totiž, jak se s tím poprat a tak bych prosil, kdyby byl někdo tak hodný a poradil mi, odkud na tuto limitu jít. Ten první krok mi, si myslím, bude stačit.
Rozšíření sqrt(2)-sqrt(tamto) (tedy čitatele), abych se zbavil odmocnin (a přidal je ve jmenovateli) k ničemu nevededlo. Rozdělit ten zlomek a dostat tam známé "speciální limity" taky nebylo správně.
Ještě bych dodal, že výsledek je 1/(4sqrt(2))
Díky za pomoc,
kolejo
↑ Stýv:
Týjo! Děkuji Vám, fakt to vyšlo. Ono to totiž bylo dneska na písemce a nyní díky Vám vím, kde mám ten nedostatek. Já jsem až do dnes nepovažoval (1-cosx)/x^2 jako známou limitu na úrovni (sinx)/x. Ano, já vím, musím si toho ještě napočítat, děkuju ještě jednou.
↑ Alivendes:
I Vám samozřejmě děkuju. Vidím, že záleží na tom, co člověk zná líp, tedy opět: musím si toho víc napočítat.
Na L'H jsem samozřejmě pomyslel, ale myslím, že jsme to měli udělat bez toho...tedy "finta".
Dobrou noc všem,
kolejo
Stránky: 1