Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 10. 2012 19:45

kolejo
Místo: Brno
Škola: MUNI PřF OM, Alg
Pozice: student
Reputace:   

limita (x->0) s goniometrickými funkcemi

Dobrý večer a děkuji za přečtení...pokud zde se čtením přestáváte, i tak je to fajn.

Dnes jsem potkal limitu, v původním zadání má nulu zprava, ale už jsem to na wolframu jistil, je to stejná limita jako zleva.

$\lim_{x\to0} \frac{\sqrt{2}-\sqrt{1+\cos x}}{\sin ^{2}x}$

Nebudu sem dávat ani jeden z mých pokusů, jen je vhodně popíšu, snad to bude stačit a nikdo to nebude považovat "proti pravidlům". Nevím totiž, jak se s tím poprat a tak bych prosil, kdyby byl někdo tak hodný a poradil mi, odkud na tuto limitu jít. Ten první krok mi, si myslím, bude stačit.

Rozšíření sqrt(2)-sqrt(tamto) (tedy čitatele), abych se zbavil odmocnin (a přidal je ve jmenovateli) k ničemu nevededlo. Rozdělit ten zlomek a dostat tam známé "speciální limity" taky nebylo správně.

Ještě bych dodal, že výsledek je 1/(4sqrt(2))

Díky za pomoc,
kolejo

• (téma jako vyřešené označil(a) kolejo)

#2 09. 10. 2012 19:50

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: limita (x->0) s goniometrickými funkcemi

zbavení se odmocnin je dobrej začátek. pak ještě použij známý limity sin(x)/x a (1-cos(x))/x^2 a je to

#3 09. 10. 2012 19:56 — Editoval Alivendes (09. 10. 2012 19:57)

Alivendes
Reputace:   58 

↑ Stýv:

Ahoj, možný postup je i takový:

$\lim_{x\to0} \frac{\sqrt{2}-\sqrt{1+\cos x}}{\sin ^{2}x}=\lim_{x\to0} \frac{\sqrt{2}-\sqrt{1+\cos x}}{\frac{1-\cos{2x}}{2}}=\lim_{x\to0} \frac{2\sqrt{2}-2\sqrt{1+\cos x}}{1-\cos{2x}}$

Lze použít L'hospitalovo pravidlo.

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

#4 09. 10. 2012 20:08

kolejo
Místo: Brno
Škola: MUNI PřF OM, Alg
Pozice: student
Reputace:   

↑ Stýv:

Týjo! Děkuji Vám, fakt to vyšlo. Ono to totiž bylo dneska na písemce a nyní díky Vám vím, kde mám ten nedostatek. Já jsem až do dnes nepovažoval (1-cosx)/x^2 jako známou limitu na úrovni (sinx)/x. Ano, já vím, musím si toho ještě napočítat, děkuju ještě jednou.

↑ Alivendes:
I Vám samozřejmě děkuju. Vidím, že záleží na tom, co člověk zná líp, tedy opět: musím si toho víc napočítat.
Na L'H jsem samozřejmě pomyslel, ale myslím, že jsme to měli udělat bez toho...tedy "finta".

Dobrou noc všem,
kolejo

#5 09. 10. 2012 20:09

Alivendes
Reputace:   58 

↑ kolejo:

Ano, mnohdy bývá L'hospital zakázaný :)

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

Zápatí