Dobrý večer
mohl by mi někdo prosím poradit s touto úlohou:
Koeficient dynamického tření v situaci znázorněné na obrázku je 0,20. Jaké zrychlení má kostka, která
(a) klesá podél nakloněné roviny
(b) byla vržena podél nakloněné roviny vzhůru a dosud stoupá.
Vycházele jsem z něčeho podobného:
- kde beru v úvahu N, G a Fd ( v prvním případu zde označená jako f)
- proložim si osy x a y - osa x ve směru Fd a osa y ve směru N
- řekla jsem si že F= N + G + Fd
pro osu x: Fx= Fd - m*g*
, kde Fd = G*
pro osu y: Fy= N- G *
, kde N=G*
za Fy a Fx si dosadím m*ax (respektive ay)
jenže pokud to takto udělám, tak mi vychází ax i ay rovno 0 a navíc se mi nějak nepodařilo počítat se zadaným koeficientem dynamického tření...
můžete mi poradit, jak se to má počítat a proč to nejde přes tuto úvahu? děkuju :)
Myslim si ze to vyjadreni je spatne, nebo jsem to nepochopil :)
Nicmene by to melo byt nasledovne pro zadani (a):
Tihova sila:
Sila ve smeru osy x:
Sila ve smeru osy y:
Sila treci je rovna (f je koeficient dynamickeho treni):
Vysledna sila v uvazovanem smeru osy x je tedy rovna:

![kopírovat do textarea $= F_{G}\cdot [sin(\alpha ) - f\cdot cos(\alpha )]=$](/mathtex/e4/e41e1840485ff1dab76912db15fafb0e.gif)
![kopírovat do textarea $= m\cdot g\cdot [sin(\alpha ) - f\cdot cos(\alpha )]$](/mathtex/23/23889248d3d5f2f35a24b4de144c8a90.gif)
Potom tedy obecne plati:![kopírovat do textarea $F_{xcelk} = m\cdot g\cdot [sin(\alpha ) - f\cdot cos(\alpha )]\Rightarrow $](/mathtex/1b/1ba3377d9b35bc3fecff36eb61494817.gif)
![kopírovat do textarea $m\cdot a_{x} = m\cdot g\cdot [sin(\alpha ) - f\cdot cos(\alpha )]\Rightarrow $](/mathtex/d2/d2a6e7ac5e4993098332e059cc7333ff.gif)
![kopírovat do textarea $a_{x} = g\cdot [sin(\alpha ) - f\cdot cos(\alpha )]$](/mathtex/b8/b852e4b3625557813c642892b8fb3b0c.gif)
A tedy pro tvuj konkretni priklad:![kopírovat do textarea $a_{x} = g\cdot [sin(\alpha ) - f\cdot cos(\alpha )]\Rightarrow $](/mathtex/1c/1cf60c0800a6504e09d9cb42b1150381.gif)
![kopírovat do textarea $a_{x} = g\cdot [sin(60^\circ) - 0,2\cdot cos(60^\circ)]\Rightarrow $](/mathtex/1c/1c10793f1e5d39b67c1bcd443e06744c.gif)

Pokud lze pouzit zjednoduseni, ze g = 10:

Doporucuji si to pro jistotu zkontrolovat jestli tam neni nejaka chyba ale snad ne :)
Pro pripad (b) je vysledek stejny. Protoze se nam nezmeni velikost sily FG, uhel ani koeficient treni.
Pouze sily Fx a Ft maji opacna znamenka (zachovame-li pomyslnou orientaci osy x):
Tzn.:
dale staci opsat predchozi rovnice s doplnenim (-1).
Takze predchozi vysledek staci vynasobit (-1) a dostaneme vysledek pro pripad (b).
V prekladu to znamena ze absolutni velikost zrychleni je stale stejna pouze nyni smeruje nahoru zatimco predtim smerovala dolu.
↑ Kelly:
Teleso se pohybuje jen jednim smerem (po ose x), vzhledem k myslene souradne soustave. Coz jsem bez vysvetleni uvazoval :)
Ono ve skutecnosti dost zalezi na tom k jake souradne soustave vlastne chceme dany vysledek znat. V nasem pripade jsme si zvolili souradnou soustavu (viz. obr. - cervene osy, cerne sily) a v teto uvazovane soustave se teleso pohybuje pouze jednim smerem (po ose x) protoze na nej pusobi reakcni sila od podlozky ve smeru osy y, cimz se pohyb ve smeru osy y rusi.
Takze kdyz budu pomyslne sedet na te naklonene rovine a koukat se na teleso tak pojede jen ode me nebo ke mne ale pokud se neprobori tou deskou tak jen v jedne primce.
Pokud bych ale stal na zemi tak se teleso pohybuje ve dvou smerech.
Z toho take plyne, ze na teleso sice pusobi sila FG ale ta je v jine souradne soustave a proto ji musime rozlozit na slozky do nasi souradne soustavy. Tyto slozky v nasi souradne soustave jsou sily Fx a Fy.
Shrnuti:
V dane souradne soustave se teleso pohybuje pouze na ose x a proto ma smysl hovorit o velikosti zrychleni pouze ve smeru osy x.