Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Alivendes:
Zdravím, já bych nad těmi intervaly neohrnoval nos. Je to způsob, který bude fungovat vždy, i v případě složitějších funkcí s absolutní hodnotou.
↑ teolog:
Ano, už jsme tady něco takového řešili s kolegou Honzem.
Sám vidím že jsi/jste učitelem matematiky. U nás na škole jsme byli nuceni grafy lámat a posouvat. Většinou na středních školách to chtějí takhle. Máš ale samozřejmě pravdu :-)
↑ Alivendes:
To je v pořádku, my ve škole to také tak děláme. Ale když je funkce složitější, přijde mi ta metoda intervalů dobrá a dobře navazuje na řešení rovnic s absolutní hodnotou. Takže nápověda na odkaz grafu y=|x| je naprosto správná. Jen jsem reagoval na označení metody intervalů jako humpolácký způsob.
moc se v tom obrázku nevyznám, ale spíš bych potřeboval nějaký postup, který bych pochopil a řešil bych podle toho další příklady. Zkusil jsem tedy další příklad (něco podobného by mělo být v písemce) .. Nevím jak dojít k tomu y přes tu tabulku a proto se ptám.
↑ staple:
Zdravím,
zakládej si nové téma pro nový dotaz.
Pravděpodobně jste do tabulky zapsali jak vypadá zápis funkce po odstranění absolutních závorek. Tedy na intervalu (-oo, 1,5) při odstranění absolutních závorek zapíšeme funkci tak:
y=-(2x-3)+4(x-1)
Upravíme zápis funkce, aby byl co nejjednodušší a zakreslíme přímku na intervalu (-oo, 1,5), např. tak, že za x zvolíme x=0 a x=1,5 (zde polopřímka bude končit a bude se napojovat na polopřímku 2. intervalu).
-------------------------------------
Pro interval <1,5 ; +oo) odstraňujeme absolutní hodnotu tak:
y=+(2x-3)+4(x-1)
A postup si zopakujeme (pro sestrojení přímky si zvolíme opět x=1,5 a x=2 (např.) nebo více.
Stačí tak? Případně viz odkazy úvodních témat sekce. Děkuji.